Ing. Arch. Jiří Michálek

5.11.2021

PODĚKOVÁNÍ LITECOMU

Myslel jsem si, že když si řeknu, že budu podnikatelem, a začnu to dělat, budu to umět a všechno půjde tak, jak budu chtít. Znáte to?

Podnikat jsem začal s Tátou v roce 2011. Jsme stavební firma a zaměřujeme se na pomocné práce při provádění žáruvzdorných vyzdívek průmyslových areálů a v jejich rámci i na drobné výstavby, opravy a rekonstrukce. Po určité době – a nebylo to hned – jsem nabyl dojmu, že nám něco v té naší firmě nehraje. Moje pocity se zhoršovaly až do doby, kdy jsem ztratil naději a začal vyhlížet zázrak.

Jmenuji se Jiří Michálek, jsem společníkem ve firmě ŠAMOTSTAV a chci Vám říci, že pokud je něco v nepořádku, tak to tak nemusí zůstat. Musíte být ale schopni ty věci vidět a dát je do pořádku.

Moje podnikání bylo ve stavu, kdy jsem si nevěděl rady se zaměstnanci, zakázkami ani s financemi. Ve firmě panoval zmatek, ekonomicky jsme byli na hraně, peněz jsme měli stále méně. Vůbec jsem nerozuměl, co se děje, spíše jsem spoléhal na štěstí a náhodu než na racionální úsudek a správné směrování celé firmy. Profesionální postoj k tvorbě a řízení firmy mi byl vzdálený asi jako uklízečce řízení NATO.

Svou nevědomostí jsem byl zatlačen do kouta, mé okolí mne více a více ovlivňovalo a zmatek v naší firmě se zvětšoval. Ztrácel jsem sebevědomí, moje psychika vzala za své, a to řádně – nebyl jsem schopen čehokoliv, totálně jsem zamrzl. A toto vše se samozřejmě odrazilo i v rodinných vztazích, zvláště s otcem.

V této situaci se objevil Litecom a objevil se právě včas. S Pepou Orálkem jsme nastartovali jízdu směrem k nápravě všeho, co bylo v nepořádku. Pepa mi postupně, krok za krokem, odkrýval všechna tajemství, která se v mé firmě skrývala. Mohu říci, že pohled na pravdu o mém podnikání byl dost šokující a zároveň osvobozující. Osvobozující proto, že jsem začal vidět. Bez toho, abyste viděli to, co je opravdu špatně, to těžko napravíte – zvláště u sebe.

Po pravidelné roční spolupráci jsem uviděl mnohé a vím, že ještě pár tajemství ve své firmě objevím. Už dnes ale mohu říci, že jsem dospěl k mnohým osobním ziskům, které se promítly i v ekonomice mého podnikání.

  • Máme lukrativní zakázky.
  • Máme dostatek práce i na několik měsíců dopředu.
  • Lidi mne poslouchají.
  • Vím přesně, co mám jako šéf dělat, a dělám to dobře.
  • Vím, co se v mé firmě stane.
  • Začali jsme prosperovat.

Co je na tom všem pro mne nejcennější? Stal jsem se samostatným, už nejsem závislý na spolupráci s Tátou, naše vztahy se v mnohém zlepšily. Stal jsem se podnikatelem s vlastním a funkčním know-how a co je úplně nejlepší, dělám to, co jsem vždy dělat chtěl – já a moje firma se věnujeme projektování a realizaci staveb a jsme v tom dobří.

Takže Vy, co nechcete mít firmu v nepořádku, nechcete tolerovat věci, které se Vám nelíbí, běžte s Litecomem na to – obnáší to kus práce, stojí to čas a peníze, ale ten výsledek, ten za to mnohonásobně stojí.

Děkuji celému Litecomu a Vám všem přeji, ať je Vaše podnikání více radostí než úmornou bitvou o existenci.

Buďte úspěšní.

 

V Havířově dne 5.11.2021

Ing. Arch. Jiří Michálek
Šamotstav, spol. s.r.o.
mob: 777 899 996
email: jimi.arch@seznam.cz