Pavel Lipenský

5.10.2021

Zabere to jen 5 min času

…ZASE SE TĚŠÍM DO PRÁCE

Když jsem začal podnikat, netušil jsem, jak velkou hru tvořím. Nechybělo moc a to, co jsem vytvořil, mě málem přerostlo. Co přerostlo, málem mě to zválcovalo, skoro tak, jako naše produkty válcují sjezdovky po celé střední Evropě.

Jmenuji se Pavel Lipenský, jsem zakladatelem firmy TopKarMoto s. r. o., která je výhradním prodejcem těch krásných červených roleb PistenBully, které potkáváte na sjezdovkách, a také multifunkčních strojů značky Reform. Servisujeme stovky strojů v ČR, SR a v Polsku.

Udržet tuto činnost tak, aby byla efektivní, kvalitní a spolehlivá, je opravdu fuška. Dnes už mohu říci, že se mi to daří lépe, avšak v nedávné minulosti bych se tak pozitivně o svých řídících schopnostech ani náhodou vyjádřit nemohl.

Za touto změnou stojí Litecom a Pepa Orálek a já bych vám k tomu rád napsal pár slov.  Již léta jsem se pokoušel vyřešit nedostatky v řízení své firmy, ale byly z toho pouze spory a selhání. Měl jsem konzultanty, najaté vysoké manažery, chytré rady svých podřízených, kontrolu pracovníků z velkých evropských firem, ale pořád nic, nic se nestalo… Víte proč? Protože jsem řešil svůj problém pomocí někoho jiného. Až s Litecomem jsem začal řešit svoje problémy přímo se sebou.

Pepa Orálek přišel poprvé v roce 2020. Na tento rok asi nikdo z nás podnikatelů hned tak nezapomene. Začali jsme v březnu 2020, tedy v době, kdy začala probíhat akce Covid. A víte, ani tato překážka ani mě ani Pepu neodradila dávat mě a mou firmu do pořádku.

V té době jsem byl ve stavu, kdy jsem byl úplně unavený, nic se mi nevedlo, pořád jsem si dával pozor před kolegy, měl jsem obavy, začal jsem být nejistý a „slepý“. Nic jsem neřídil, byl jsem velmi podrážděný, uhýbal jsem podřízeným. Neměl jsem sílu prosazovat svoje záměry a příkazy, a to až do bodu, kdy jsem už žádné nedával. Do mé vlastní firmy se mi nechtělo, já jsem vlastně ani nevěděl, kým ve firmě jsem.

Když to shrnu, firma začala řídit mne, vztahy ve firmě se zhoršily a objevily se i zdravotní problémy. Zmatky v mé organizaci se odrazily ve výkonech, a nakonec i ve financích. Poněvadž jsem na této neřízené lodi nebyl kapitánem, bylo jen otázkou času, kdy narazí na nějaký útes. O dopadech na moje rodinné vztahy ani nemluvě.

Nestalo se tak. Pepa se mnou začal pracovat a dávat vše, jednu věc po druhé, do skutečného pořádku. Některé své chyby jsem si uvědomoval a některé jsem odhalil a uvědomil si až díky Pepovi. To bylo důležité. Ještě důležitější ale bylo, že jsem získal odvahu a dostal přesné způsoby a trénink, jak nastalé situace řešit. A také jsem každou chybu, nedostatek vyřešil. Pepa mi prostě se vším pomohl.

Vyslechl mne, nasměroval, komunikoval trpělivě tak dlouho, až se začaly v mém životě dít věci. Já jsem toto zažil poprvé a jsem šťasten, že vůbec. Jsem rád, že jsem Pepu poznal, že mě Litecom bombardoval e-maily a že jsem se dočkal opravdové pomoci, protože jsme dosáhli těchto výsledků:
•    Jsem v dobré formě.
•    Řídím svou firmu pevně.
•    Firemní vztahy jsou na dobré úrovni a vím, jak je ještě zlepšit.
•    V roce 2020 jsme dosáhli rekordních zisků, a to byly sjezdovky zavřené v podstatě celou sezónu.
•    Zlepšil jsem obchod.
•    Jsem dostatečně sebevědomý a prosazuji, co je třeba.
•    Lidé mě poslouchají.
•    Doma to zase šlape, i když je nás o jednoho více (což bývá někdy pěkně o nervy).
•    A HLAVNĚ…ZASE SE TĚŠÍM DO PRÁCE.

Tento výčet mluví za vše. A nemyslete si, že to se mnou měl Pepa jednoduché, jsem tvrdý oříšek. Ale on je zkrátka profík, který ví, co dělá, a dokonce ví, jaký to bude mít výsledek. A co je nejlepší, k tomu výsledku to dotáhne a dokáže to vše naučit i nás podnikatele.

Takže kdo se chce školit, jděte do toho. Kdo chce něco změnit, běžte do Litecomu, s nimi to totiž funguje.

Každému, kdo chce najít to „opravdové něco“, co mu brání v tom, aby byl úspěšný, a chce si u toho hledání „zpotit čelo“, tomu držím palce – ať najde všechno!

Díky moc, Pepo. Díky Vám všem z Litecomu.


V Dlouhoňovicích dne 27. 9. 2021

Pavel Lipenský
TopKarMoto s. r. o.
Tel.: 602 135 821
E-mail: lipensky@topkarmoto.cz