Radomír Macek

28.2.2020

Zabere to jen 3 min času

ZÍSKAL JSEM SÍLU A CHUŤ ČELIT PROBLÉMŮM V PODNIKÁNÍ

Jak nejlépe začít? Když řeknu, že jako podnikatel jsem se topil v problémech s vedením své firmy, tak nebudu daleko od pravdy. Jsem dlouholetým výrobcem bazénů a někdo by mohl říci, že bych v podnikání měl už umět chodit, a já v tom zatím slušně plaval.

Podnikám od roku 2000, moje firma vyrábí bazény pro Česko, Slovensko a západní Evropu, zejména pro Německo a Rakousko. 

V roce 2018 jsem již delší dobu zažíval vyhoření, měl jsem firmu s tradicí, ale byl jsem unavený, bez chuti a síly do práce, bez zájmu o další práci a tvoření. Prostě mě to nebavilo!

Ztrácel jsem kontrolu nad svými zaměstnanci, začal jsem uhýbat před problémy, potíže se mi hromadily, ztráceli jsme pozice na trhu, produkce upadala. Začali mě opouštět dlouholetí pracovníci. Nevěděl jsem si rady, co s touto situací mám dělat.

Litecom se mnou začal komunikovat ve stejném roce mé podnikatelské krize. Pro spolupráci jsem se rozhodl díky referenci, kterou měl Litecom od mého známého. Viděl jsem na něm posun, tu pozitivní změnu, a vnímal jsem rozvoj jeho firmy. Řekl jsem si, že když to pomohlo jemu, snad to pomůže i mně.

Tak jsme se s panem Orálkem do toho pustili, začali jsme pracovat na všech potížích, všech věcech mého podnikatelského života. Jeho přímý a čestný, možná trochu tvrdší přístup zajistil, že jsme vyšťourali vše, co bylo třeba zjistit. Našel jsem věci, o kterých jsem si ani nemyslel, že by mohly být příčinou mé nejistoty a bezradnosti, a kdyby mi je Pepa Orálek neukázal, nevím, zda bych na ně přišel sám. 

Pracujeme spolu už více jak rok a za tu dobu jsem se posunul o několik úrovní výše v:
•    řízení svých lidí
•    svém vystupování a komunikaci
•    schopnosti čelit problémům a neuhýbat před nimi
•    své jistotě v tom, co mám udělat

Díky energii, kterou jsem načerpal, jsem ve své firmě mohl udělat několik významných změn. Tyto změny vyústily ve:

•    zlepšení ziskovosti
•    zvýšení zájmu o naše produkty
•    zlepšení stability personálu

Když to shrnu, moje schopnost tvořit a vést firmu je lepší. Můj pohled na situace je zdravější a přesnější, a proto jsou má rozhodnutí jistá a prospěšná.

V tuto chvíli se moje firma dostala z nebezpečné situace. Jsem rozhodnutý pokračovat ve spolupráci na zlepšování svého podnikání s firmou Litecom i nadále. 

Jsem moc rád, že mi Litecom pomohl dostat se ze zmatku, ve kterém jsem byl. A čestně mohu prohlásit, že teď, když se na to dívám s odstupem, těžko bych si dokázal pomoci sám. Teď chápu i posun svého známého, který spolupracoval s Litecomem přede mnou.

Podnikatel, který nemá firmu ve stavu, v jakém by ji chtěl mít, a smíří se s tím – pro takového Litecom není, ale je pro všechny, kteří chtějí mít firmu podle svých představ, a právě jim přeji, ať se posunou jako já.

Děkuji Litecomu za to, že mě našli a pomáhají mi k tomu, abych v životě dosáhl svých cílů. 

Z jižní Moravy přeji všem úspěšný život. 

V Ratíškovicích dne 21. 2. 2020

Radomír Macek
Macek a syn, s.r.o.
mobil: +420 608 882 168
e-mail: r.macek@macekasyn.cz