Čekáte na úspěch? Tak se nedivte!

Zabere to jen min času

16. Podnikání

PODNIKÁNÍ – KVALITA NEBO KVANTITA

Je jasné, že oboje. Nechci Vás přesvědčovat o tom, že máte dodávat nekvalitní výrobky nebo služby. Ani Vám nechci tvrdit, že kvantita je v nepořádku. Chci Vám pouze ukázat jeden zajímavý úkaz, který se Vás může, a nemusí týkat:). Tento úkaz se týká kvality a kvantity.

Položili jste si někdy otázku, zda je lepší dodávat méně výrobků s vyšší marží, nebo více výrobků s nižší marží? Řekli jste si někdy, zda je lepší zaměstnávat více lidí, kteří jsou méně kontrolovatelní jako menší skupina, ale udělají větší obrat? Nebo zda je výhodnější „táhnout menší káru“, zato lépe kontrolovatelnou.

Máme tady otázku kvality a kvantity… A to je to, oč se mi jedná. Jak se s tímto problémem popasovat? Někdo nabírá jako vzteklý, rychle expanduje, honí obraty na úkor kvality a ceny s nadějí, že to potom nějak dá do pořádku. Někdo zase pomalu popostrkuje svoje podnikání vpřed, ale dbá na pevný základ jak zákaznický, tak personální. Můžete si myslet, že toto je závislé od odvahy a rizika, které jste ochotni podstoupit. Dobře. To jistě ano.

Je tu jedno hledisko ohledně rozhodnutí, zda kvalita, nebo kvantita. Při úplném porozumění tomu, co rozhoduje, můžete při volbě marketingové, cenové strategie rozhodnout správně. Je to velmi jednoduché…

ROZUM JE TO, CO ROZHODUJE O SPRÁVNOSTI ROZHODNUTÍ.

Aha, tak to je paráda, vlastně asi jste se nic nedověděli – co to je rozum. Rozum je nám všem vlastní, ale v průběhu života se o něj různými způsoby připravujeme. Někdy vidíme, že děláme věci naopak, tam, kde máme vsadit na kvalitu, tlačíme kvantitu, a tam, kde máme zvládnout věci kvantitou, tam lpíme na kvalitě. Když zjistíme, že jsme se mýlili, tak je již pozdě.

Například čerstvý držitel řidičského průkazu sedne do auta a začne se snažit projet zatáčkou v co nejvyšší kvalitě, tzn co nejrychleji, jak to je jen možné, ale on nenajel ani sto kilometrů. Co nám radí rozum? Kvalitu, nebo kvantitu?

Prvoligový útočník, reprezentant ve fotbale, nejlepší střelec roku se rozhodne, aby mohl hrát každý den a měl víc zápasů, že se na první ligu vykašle a bude hrát v jednom družstvu 3. ligy a jednom mužstvu 5. ligy, bude mít více zápasů, ale jaká bude kvalita hry a soupeřů? Co zvolit kvantitu, nebo kvalitu? Když v obou případech zvolíte nerozumně, jak dopadne hra na řidiče a fotbalistu? A stejné to je v podnikání. K tomu, aby člověk dostal zpět rozum, aby dokázal rozhodnout správně v každé chvíli svého života, není třeba udělat moc, poněvadž věřím, že podnikatelé jsou lidé, kteří nestojí nad propastí. Je potřeba vědět to jediné, podle čeho se mám rozhodnout.

Vy, co jste ztratili jistotu, nevíte, jak rozhodnout, a už Vás nebaví jít cestou pokus–omyl, zavolejte mi. Vím, že se s tím dá něco dělat.

CHCETE MÍT OPĚT JISTOTU VE SVÝCH ROZHODNUTÍCH?

CHCETE PODNIKAT S POCITEM, ŽE JDETE SPRÁVNÝM SMĚREM?

BUĎTE ÚSPĚŠNÍ!!!

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek