TAK DLOUHO SE CHODÍ SE DŽBÁNEM PRO VODU, AŽ SE…

Zabere to jen 5 min času

… ucho utrhne.

Nechci nikomu trhat uši a ani nikoho nechci nutit, aby si neobstaral trochu vody, poněvadž voda je pro život důležitá. Nebudeme se dnes věnovat tomu, jak moc je toto pořekadlo pravdivé ve své doslovné formě, ale věnujme se tomu, jaký rozhodující vliv může mít na naši práci a život.

V překladu toto přísloví znamená, že opakováním akce, která může přinést špatný konec, se zvyšuje šance, že špatný konec nastane, a neustálé opakování stejné hlouposti přitahuje „neštěstí“ jako magnet.

Například, znáte tu situaci, když – a neříkám, že každý člověk takový je, ale když se koukám kolem sebe, tak jich pár vidím – ztratíte při řízení auta pozornost kvůli tomu, že ji věnujete telefonování, ovládání rádia, komunikaci se spolujezdcem nebo třeba výbuchu vzteku? Toho, co nám může vzít pozornost, je dost na to, abychom mohli způsobit velmi závažné zvraty, a to nejen ve svých životech.

Dokonce když vidíte, že někdo jiný páchá nepravost a vy nezasáhnete, můžete přispět k tomu, že tento dotyčný v této „ne úplně dobré“ aktivitě bude pokračovat. Např. když necháte řidiče auta, ve kterém sedíte, hrát si s telefonem. On může mít mnoho vysvětlení, proč je to teď v pořádku, ale víte, že tuto činnost bude opakovat. A co se může stát neustálým opakováním? Šance na selhání se zvyšují každým chybný krokem. I když u toho nakonec nebudete, také vás může toto selhání nenapraveného řidiče neblaze ovlivnit.

Jistě si dokážete představit pár příkladů: jenom jednou opilý řidič, jenom o pár minut pozdě přicházející pracovník do práce, jenom trochu nedotažený šroub na kole, jenom o kousek projetá červená na semaforu. Toto jenom se může stát pro vás jenom na celý život.

Je nebezpečné dělat věci, které ohrožují vás a vaše okolí, a je velmi nutné sebe i lidi kolem odrazovat od činů, které mohou skončit katastrofou.

Ty jsi majitelem firmy, ty jsi autoritou, lidé Ti věří a následují Tě, nedávej jim záminku, aby konali zlé věci jen proto, že je viděli u Tebe. Odrazuj lidi ve svém okolí od činů, které mohou mít takové následky, jaké si ani nedokážou představit. Poněvadž, kdyby si tyto následky představili, tak by jistě se svými „vylomeninami“ skončili.

A vůbec není důležité, že zatím se nic nestalo. Až se to stane, nebude už možno vzít to zpět. V sázce je mnoho: svoboda, pověst, budoucnost a třeba lidské životy.

Nezaměřujte se jen na výjimečné situace, ty nejnebezpečnější akce se dějí právě při rutinních činnostech, kdy si člověk myslí, že už má vše v malíčku – že je „superman“, tam nejčastěji člověk ztratí disciplínu.

Mnohokrát vidíme nešvary při řízení vozidla. Je to činnost, kterou dělá najednou mnoho lidí a nové technologie nám dovolují cítit se při této akci nesmrtelně; výkon vozidel je obrovský, podvozky vydrží větší zátěž, sportovní vzhled je neodolatelný, jejich ovladatelnost je snazší a řidič může lehce dosahovat vysokých rychlostí, ale jeho postřeh a reakce na náhlé změny technologický pokrok nezvyšuje! Na to musí být trénovaný!

Tak se vraťme k tomu, že pokud chceme svoje firmy rozvíjet, těžko se nám bude dařit, když bude ve firmě někdo, kdo koná tak, aby jednou pro tu „vodu nedošel“. Je vaší povinností sebe a své okolí před tímto konáním varovat, poněvadž jak jsem již psal – voda je pro život důležitá.

 

Děkuji Vám,

Pepa Orálek
Litecom s.r.o.