Prokrastinace

Zabere to jen 6 min času

PROKRASTINACE JE NEMOC, NEBO ZLOZVYK – JE MOŽNÉ JI „VYLÉČIT“?

Stalo se Vám, že jste někdy něco odložili? Mně ano. Třeba napsání tohoto článku. 
Nakonec jsem se přemluvil a taky proto teď můžete číst můj názor na prokrastinaci. Hurá, nejsem chronický odkladač věcí, jak je definována prokrastinace.

Stává se Vám, že se Vám do nějakých věcí nechce? 
Máte ve své práci zmatek? 
Dostáváte se v životě do potíží? 
Hasíte více než je zdrávo? 
Jak Vás tyto stavy ovlivňují? 
Jak myslíte, že skončí člověk, který se nevyrovná s problémem odkládání věcí, nebo jinak řečeno děláním pouze těch věcí, které jsou pro něj přijatelné? Co se může stát s pracovníkem, který nevyřeší svoji prokrastinaci? Co se stane s firmou, která zaměstnává takové pracovníky, nebo která má takového majitele?

Co to ta prokrastinace je? Jak vzniká? Jak to, že jí podléhají někteří lidé a některým se „vyhne“? Psychologové píší, že prokrastinací se člověk vyrovnává s úzkostí z činností, které udělat nechce. Jenže jak toto vyřešit? On se vyrovná s nepříjemností tím, že ji odloží, ale co dál? 

Například máte pracovníka, lépe řečeno rodinného příslušníka, který je ve Vaší firmě zaměstnán a on místo toho, aby Vás majitele podporoval nejlepšími výkony, firmu svou činností poškozuje – chodí pozdě do práce, neplní úkoly a výsledky ty ne, že nemá, on je nikdy neměl a Vy to musíte vyřešit. Jen to má malý háček, když ho „vyhodíte“ z firmy manželka s Vámi nepromluví. Co s tím, „bližší košile než kabát“, manželka vyhrává s vysvětlením: „však on se polepší“. Právě prokrastinujete…  Jak toto dopadne? Jakým jste vzorem pro své podřízené? 

A do podobných situací se může majitel firmy zaplést asi tak 24 hodin denně a také zaplétá! A co je horší – co přinese první odložení? Jak je pro člověka těžké odložit to po druhé, třetí, osmdesáté páté…? Nikdy nevíte, jak rychle se stane Vaše odkládání chronické – kdy propadnete prokrastinaci. 
KAŽDÉ DALŠÍ ODLOŽENÍ JE SNAZŠÍ JAK TO PŘEDCHOZÍ. 
Vidíte, je to zlozvyk, je to past, do které člověk může spadnout, ani neví jak. Ale co nastartovalo cestu k neschopnosti člověka řešit svoje problémy?

Jaké by to bylo, kdybyste uměli najít příčinu prokrastinace? Kdybyste uměli najít cestu z této pasti ven? Bez psychoanalýz a pilulek a s trochu zpoceným čelem.

Najít příčinu není těžké. Pravda, dá to trochu práce, ale je to možné, je možné dostat majitele firmy do stavu, kdy je opět schopen být platným členem společnosti, kdy už více nebude muset utíkat před věcmi své práce a života.

Máte na výběr, buď budete do nekonečna zjišťovat, co to je prokrastinace, nebo zjistíte, co je příčinou a tuto příčinu odstraníte, u sebe nebo u svých pracovníků. Jako bonus zjistíte, jak souvisí management ve firmách s prokrastinací a proč je důležité umět správně řídit své lidi.

Touto problematikou se zabýváme 13 let, protože lidé, kteří odkládají své problémy, dostanou velmi často do problémů své okolí a my chceme, aby se nám společně dařilo a aby tento fenomén moderní doby „prokrastinace“ dále nenarušoval fungování Vašich firem.

Chcete být schopen zatočit s prokrastinací?
Chcete se stát pro sebe i pro ostatní opět schopným řešit své problémy?
Chcete být dobrým vzorem pro své podřízené?

Přestaňte utíkat před problémy ve své firmě a zavolejte, společně zvládneme každý problém!

Josef Orálek
mobil: 602555088
josef.oralek@litecom.cz
www.litecom.cz