Jeden je málo a dva jsou moc?

Zabere to jen 6 min času

14. Úspěšná firma

ÚSPĚŠNOU FIRMU ŘÍDÍ POUZE JEDEN

Špatné řízení přináší zmatek, ztrátu sebevědomí a víry, že věci se mohou hýbat správným směrem…

Viděli jste někdy zmateně se pohybující vozidlo, nečekaně brzdí, nebo přidává plyn, nebo dokonce bliká doprava a odbočuje doleva? Častá příčina tohoto je, že auto řídí dva. Když blíže prozkoumáte situaci ve vozidle, vidíte pouze jednoho řidiče, ve výjimečných případech vidíte dokonce čtyři ruce na volantu. Ale když se podíváte ještě blíže tak zjistíte, že do řízení tohoto zmateného vozidla mluví více lidí. Uslyšíte většinou: „kam to jedeš, sem ne, přidej, jedeš moc rychle, já se z tebe zblázním “… a další pokyny.

Toto byl příklad pro představu, jak to může vypadat na silnici. V životě společnosti, to může být ještě tajemnější a hůře rozpoznatelné.

Zmatek je něco, co vzniká díky tomu, že věci nemají svá místa a aktivity nemají svůj řád. A když do toho všeho přijdou dva řidiči, kteří si myslí, že oba dva mají pravdu, tak právě na obhajování pravdy se spotřebuje mnoho času. Jenže z pravdy se nenajíte, k tomu potřebujete výsledky.

Měl jsem několik klientů, kteří měli firmu společně. Oni mi říkali, že se vždy domluví. To je pravda, mnohdy jim domlouvání zabralo hodiny a dny a zaměstnanci ve firmě měli spoustu času na facebook a jiné aktivity, které žádné výsledky nepřinesli, a peněz měla firma čím dál tím méně.

Lidé mají rádi dobré vedení a nepřijímají zmatené, nejednoznačné a nikam nevedoucí příkazy. Potom raději berou volant do svých rukou, ale nedivte se potom, že každý směřuje jinam.

Svoboda v rozhodování je nutná věc a mnoho lidí dokonce může tento „demokratický“ argument použít k obhajobě odmítnutí důležitého příkazu. Kdo těmto lidem řekl, že mají právo na svobodné rozhodování, to už zkoumat nebudu. Ale oni už se při nástupu svobodně rozhodli, že se šéfem budou hrát hru a že budou plnit zadané úkoly – a někdy jsou lidé líní:).

ÚSPĚCH JE SKRYTÝ V JASNÉM A JEDNOZNAČNÉM ŘÍZENÍ!

Řídit věci není tak složité. Není to nic, co by vyžadovalo dlouholeté studium. Pouze šéf musí dodržovat základní principy a jedním z těch nejzákladnějších je, že řídit může pouze jeden.

Je pár dalších stejně jednoduchých základních principů, které byste měli znát. Jsou to takové principy, které Vám pomohou vyhnout se zmatku a pochybám při řízení Vašich lidí. Já Vám je mohu dát a Vy se stanete sebejistým a uctívaným šéfem.


CHCETE MÍT ÚSPĚŠNOU FIRMU?

CHCETE BÝT DOBRÝMI ŠÉFY?

CHCETE BÝT ÚSPĚŠNÝMI MAJITELI?

VY, CO TO CHCETE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek