Jste respektující šéf?

Zabere to jen 5 min času

13. Mistrovské vedení

JAK MÁ VELITEL ZÍSKAT RESPEKT?

Těžko… Nemyslím, že to tak úplně je. Získat respekt není zas až tak těžké. Položili jste si otázku, proč někteří velitelé jsou respektováni více a jiní méně? Proč někteří velitelé mají u svých podřízených úspěch a jiní jsou nenáviděni a pomlouváni? Proč někteří velitelé mají splněno hladce bez zadrhnutí a jiní stále bojují s hromadou problémů a potíží? Jak byste na tom chtěli být Vy jako velitelé?

Respekt – věřím, že na předchozí otázku jste si každý odpověděli, a věřím, že většina z Vás by respektovaná být chtěla. Co tedy ten respekt je? Respekt znamená vzhlížet, vzhlížet k něčemu, nebo k někomu. Je to obdiv, důvěra, oddanost, …

Například se podívejte, koho respektujete ve svém okolí? Je to máma, táta, nějaký sportovec, nebo někdo jiný? Vždy někdo takový v našich životech existuje. U Vás taky?

Víte, někdo věří, že respekt získá tím, že bude hodný, někdo zase myslí, že musí být „tyran“, aby získal respekt, jiný zase sází na štědrost a někteří si myslí, že je třeba být tolerantní a velmi často je používáno tvrzení, že člověk musí být starší, tzn., že věk je ten „klíč“ k respektu. Prostě je mnoho cest jak získat respekt.

Jenže to je ten kámen úrazu. Těchto asi milion cest, které vedou k vybudování respektu. Respekt je obdiv. Je to stav, kdy k vám někdo vzhlíží. Předpona „re“ ve slově respekt, znamená zpět, tím je řečeno vše…

TO, CO POUŽIJETE K BUDOVÁNÍ RESPEKTU, ZA TO TAKÉ RESPEKTOVÁNI BUDETE.

Když velitel armády použije úplatek a vojáci ho obdivují za jeho štědrost, co se stane s respektem velitele, když dojdou peníze? Jeho respekt je postaven na penězích. Aby byl „milován“, musí podplácet okolí.

Budování respektu je přímo závislé na tom, na čem ten respekt postavíte. Když prozkoumáte okolí, každého velitele, tak snadno zjistíte, proč je ten velitel následován, proč je obdivován.

Z toho vyplývá jedno známé pořekadlo „jak zaseju, tak sklidím“.

Někdo si může říci, že je lepší žádný respekt nebudovat. Takhle to může být, ale potom se může stát, že zůstanete úplně sami. Když nezasejete, nemůžete sklidit:).

Jak tedy vybudovat ten správný respekt? Jak zajistit, že Vás lidé budou obdivovat, následovat a tvrdě se za Vás bít?

Jednoduše, stačí dodržovat pár základních pravidel vůdcovství a nemůžete být poraženi. Pokud budete mít chuť zjistit, jaká to jsou, dejte vědět – rád Vám s tím pomohu.

CHCETE BÝT DOBŘÍ VELITELÉ?

CHCETE UMĚT DÁVAT PŘÍKAZY TAK, ABY BYLY SPLNĚNY?

CHCETE, ABY VAŠE PODNIKÁNÍ MĚLO SMYSL?

VY, CO SI TOTO PŘEJETE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek