Nedělají podřízení to, co chcete?

Zabere to jen 5 min času

13. Mistrovské vedení

MÁ VEDENÍ DÁVAT PŘÍKAZY?

Jak je to nepříjemné poslouchat něčí příkazy. Lidé by měli vědět, co mají dělat, a taky by měli mít rozum. Kolikrát jste to slyšeli, dokonce kolikrát jste si to sami řekli nebo pomysleli?

Já myslím, že je nutné vychovávat samostatné podřízené, dokonce, pokud se nechcete „zbláznit“, je to nutnost.

Příkazy jsou něco, co se musí udělat – je to nezbytnost, ve které je vždy obsažen vyšší zájem. Zájem, na který podřízený nemusí dohlédnout a také nemusí vidět na to, co se může stát, když příkaz není splněn.

Představte si, že firmě končí dlouhodobý kontrakt s klientem. Tento kontrakt zabezpečoval firmě 50 % práce. Tento kontrakt končí asi za dva měsíce. Majitel a ředitel firmy dá příkaz své asistentce, aby mu obvolala firmy, které by mohly potřebovat jejich služby. Asistentce se nechce, je zvyklá na psaní dopisů a vaření kávy právě pro klienta, který se rozhodl ukončit spolupráci. Ona začne vymýšlet. Říká „pane šéf, jistě dobře víte, že firmy dnes na telefonování nemají čas, přece je nechcete otravovat, co si o Vás pomyslí?“, ona neví, že díky této větě se zatřásla židle i pod ní, poněvadž pokud nebude jiný klient a nová práce, tak firmě stačí polovina lidí a kávu si majitel dokáže také uvařit sám…

DÁT PŘÍKAZ NENÍ OTÁZKA, ALE NUTNOST!

Pracovníci, kteří nechtějí příkazy plnit, mají jiný záměr než jejich šéf. Jsou i další důvody, proč lidé neposlouchají, jistě si vzpomínáte na svá dětská léta. Někteří se tenkrát dokonce rozhodli, že už nikoho poslouchat nebudou:). Špatný postoj k příkazům na straně podřízeného i šéfa, může vést k sociálním dávkám, které budou pobírat oba dva.

Mistrovské vedení obsahuje příkazy, i když mohou být pracovníkovi absolutně nelogické. Prostě bez příkazů to nejde a slovo nejde myslím velmi vážně. Stejně jako dřevorubec potřebuje sekeru, velitel potřebuje příkaz.

Co se stane, když velitel nedává příkazy, si dokážete domyslet, ale proč se tak stalo? Možná to sami znáte. Jak se Vám dávaly příkazy, když jste začínali podnikat? Byli jste plni elánu? Jak je možné, že u některých tento elán zmizel a příkazy již nejdou tak hlasitě a energicky vyslovovat? Nejenže vím, proč to tak je, ale také vím, že je možné vrátit každému takovou sílu, kterou potřebuje, aby příkazy létaly vzduchem vždy, když je to potřeba.

Zavolejte mi a já Vám pomohu dostat zpět tu správnou formu.

CHCETE BÝT DOBŘÍ VELITELÉ?

CHCETE UMĚT DÁVAT PŘÍKAZY TAK, ABY BYLY SPLNĚNY?

CHCETE, ABY VAŠE PODNIKÁNÍ MĚLO SMYSL?

VY, CO SI TOTO PŘEJETE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek