Nejste si jistí ve vedení firmy?

Zabere to jen 5 min času

13. Mistrovské vedení

MUSÍ VEDOUCÍ VĚDĚT, CO DĚLÁ?

Dalo by se říci, že na tuto otázku se ani ptát nemusím. Také si někdo může myslet „z čeho nás ten Orálek zkouší, tady nejsme ve zvláštní třídě“. Ano je to tak, ale já neupozorňuji na to, že vedoucí nemůže být retardovaný nebo jinak mentálně narušený jedinec. Toto posouzení nechám jiným „odborníkům“. Já tady mluvím o schopnostech a kompetenci dělat to, co je pod vedením jedince myšleno.

Představte si, že patnáct let pracujete jako zedník na stavbě. Po této době se vedení rozhodne, že dosadí na místo stavbyvedoucího nového, informacemi nabytého a vitálního člověka, který viděl cihlu z vrtulníku. On nikdy na stavbě nebyl, a když ano, tak velmi krátkou dobu. Tento člověk, který má vysokou školu za sebou, Vám má velet. Jak ho budete respektovat?

Víte, teorie je velmi důležitá, chytré poučky mají své kouzlo, ale pokud vedoucí pracovník umí danou věc vykonávat, ví o ní maximum, a když je třeba, tak to také dokáže, potom přijde od podřízených uznání a respekt.

Když se mě mí klienti ptají, kdo je vlastně dobrý vůdce, ten, co je tvrdý, nebo ten, co rozumí samotné práci, chtějí znát co nejvěrohodnější odpověď – já na to mám tento pohled. Byl Baťa švec? Ano, on uměl šít boty. Byl Baťa obchodník? Ano, on uměl obchodovat. Tak bych mohl pokračovat.

Je zřejmé, že člověk, který má cit pro situaci, umí být neústupný, tvrdý a houževnatý, může do jisté míry nějakou dobu vést nějakou skupinu, ale těžké časy na něj přijdou, když nebude vědět a nebude si jistý, zda to, co jeho skupina dělá, je správné a je reálné a to z knížek těžko vyčtete.

On nemusí být úplným odborníkem, specialistou na titěrnosti dané práce, ale musí té práci rozumět, musí být schopen tu práci dobře dělat. Co se potom děje s jeho jistotou vedení? Když vím, že tu zeď lze postavit za den, protože to sám dokážu, mohu dát příkaz, se kterým není možné polemizovat.

MISTROVSKÉ VEDENÍ JE SNAZŠÍ, KDYŽ MÁTE SCHOPNOST DĚLAT TO, CO ŘÍDÍTE.

Je možné vést odhadem, je možné řídit pomocí toho, co jsem kde slyšel, nebo pomocí složitých matematických výpočtů… Ale šéf, který ví, že to, co říká, sám dokáže, má rozhodně větší šanci uspět.

Také jsou tu jiné důležité předpoklady, které šéf získá díky tréninku, který může každý šéf absolvovat, protože vedení je obor sám o sobě – toto už umím zajistit já.


CHCETE BÝT DOBŘÍ VELITELÉ?

CHCETE UMĚT PŘIVÉST LIDI K ZODPOVĚDNOSTI?

CHCETE, ABY VÁS VAŠE PODNIKÁNÍ NEZATĚŽOVALO?

 

VY, CO SI TOTO PŘEJETE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek