Vedete svoji firmu skutečně tam, kam chcete VY?

Zabere to jen 5 min času

13. Mistrovské vedení

PROČ JE VEDENÍ DŮLEŽITÉ?

O toto téma jsem se otřel již minule. Proč se o účelu vedení chci rozvyprávět více? Poněvadž na světě existují věci nadřazené těm ostatním. Nadřazené jsou kvůli tomu, že bez nich by ty ostatní neměly smysl. Účel je definován jako to, co je v čele – prostě na předním místě.

Existuje mnoho pohledů na vedení. Někdo preferuje „vojnu“, někdo „svévolnost“, ten první tvrdí, že lidé nemohou dostat možnost vybočit, ten druhý zase, že bez tolerance nebude porozumění. Oba mohou mít pravdu, pokud ctí účel vedení.

Účelem vedení je zajistit, aby skupina dosahovala stanovených cílů přes všechny překážky, které se objeví. A že se nějaké ty překážky objeví, to je jisté.

Podívejme se na ideální stav: neexistují žádné překážky – zahradníkům vždy vyjde počasí, žádný zaměstnanec nikdy neonemocní, všichni dodavatelé dodají včas vše, co si objednáte, každý splní přesně to, co slíbil, pracovníci přesně chápou, co mají udělat, a udělají to a do toho všeho se ještě rozhodnou, že budou pracovat dvanáct hodin denně, bez speciálních náhrad a o zákonech, které jsou nastaveny tak, aby nás podnikatele podpořili v našich aktivitách, už ani mluvit nebudu.

Tak to by bylo nádherné a nemuselo by existovat vedení. Tak se vrátíme zpět na zem, poněvadž ten sen z předchozího odstavce je opravdu jen sen. Ale podívejme se na to upřímně – kdo z nás podnikatelů s touto vizí nezačínal? Jo, mnozí jsme tak začínali s touto „růžovoučkou“ ideou, a dokonce jsou podnikatelé, kteří místo aby vzali „věci“ do svých rukou, nadávají, že jejich „růžová vize“ neexistuje. Jenže jak vidíte, právě tito končí na okraji společnosti a nikoho nezajímá, že měli dobrý záměr.

Takže proč musí existovat vedení? Poněvadž chceme přežít jako skupina, chceme, aby přežily naše rodiny, a chceme přežít my!!!

VEDENÍ ZAJIŠŤUJE ŽIVOTASCHOPNOST FIRMY A JEJÍCH CÍLŮ.

Pokud vedení dělá chybná rozhodnutí, celá skupina ztrácí svou schopnost žít bez cizí podpory. Musí se spolehnout na prodloužené splatnosti, provozní úvěry a jiné nestandardní finanční přilepšení. A tak je skupina slabší a její schopnost žít bez cizí podpory je stále menší a menší a její zranitelnost je naopak větší a větší.

Je to tvrdé, pokud vedení neví, jak vést, jak dělat správná rozhodnutí a jak držet skupinu daleko od krachu, tak není schopno plnit svůj základní účel a je jedno, zda nosí drahá saka, anebo chodí v montérkách. Je jedno, jakou školu vedení vyznáváte, pokud dokážete naplnit svůj ÚČEL velitele.

Pokud tento účel nenaplníte, tak se Vaše snažení ztratí ve víru dějin a Vy a Vaše skupina bude zapomenuta. Při nejlepším:).

Pro mistrovské vedení existují též zákony, které je nutno dodržovat. Bez těchto zákonů je vedení neúčinné a jak nadřízení, tak podřízení jsou nešťastní. Seznamte se s těmito zákony a vězte, že se Vám jako veliteli bude dařit mnohem lépe.

CHCETE SE STÁT DOBRÝM ŠÉFEM?

CHCETE BÝT ÚSPĚŠNÝ V ŘÍZENÍ SVÝCH PRACOVNÍKŮ?


VY, CO SI TOTO PŘEJETE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek