Kdy jsou peníze pro podnikatele pastí?

Zabere to jen 5 min času

12. Peníze

FINANČNÍ PAST

Trochu se podíváme na odvrácenou stránku peněz. Tu stránku, která se hodně týká přímo nás majitelů firem, našich pracovníků, sousedů, dětí, státních úředníků atd.
A ta stránka je: co peníze mohou, ale nemusí s lidmi udělat.

Nevím, zda si všichni vzpomínáte na Michaela Kocába, když byl ještě v letech největšího uměleckého rozkvětu. Bylo to již v minulém století a za vlády totálně totalitního režimu. Michael Kocáb v těchto dobách zpíval písničku s textem: „prachy, prachy ty nečekají, jen po nich šáhneš, už tě mají“. Vzpomněl jsem si na tuto větu, když jsem se rozhodl podívat na otázku změny chování člověka v poměru na zvyšování jeho bohatství.

Slyšel jsem, že jakmile se člověk dostane k penězům, tak zblbne, nebo přestane komunikovat, nebo začne opovrhovat okolím, nebo bla, bla, bla. Prostě prý peníze mění charakter.

A co to ten charakter je? Je to souhrn vlastností člověka, kterými se projevuje a liší se od ostatních. Takže tady mi to všechno nějak nejde dohromady.

Když vydělávám víc a víc peněz, musí s mou schopností vydělat peníze rovnoměrně stoupat i můj výkon a tím se musí zvyšovat kvalita mých vlastností, a tudíž by se měl zlepšovat také můj charakter.

Například instalatér, který umí opravit pět domů měsíčně, je šikovný a aktivně komunikuje, získává víc a víc zakázek, musí přijmout další lidi a řídí je tak, že jeho firma zvládá deset domů za měsíc. Jeho schopnosti se zvýší, zlepší se o schopnost řídit lidi a tím se zlepší i jeho charakter – začne vydělávat více peněz.

Kdo tedy tvrdí, že peníze kazí charakter? Já jedině vím, že když zloděj ukradne peníze, nebo když nepoctivec získá peníze podvodem a projde mu to, tak bude svůj čin opakovat – jeho charakter se pokazí a bude to dělat velmi dlouho, až se z něj stane osoba nepřijatelná pro společnost. Pak můžeme říci, že peníze kazí charakter.

PENÍZE JSOU PAST PRO ČLOVĚKA, KTERÝ JE ZÍSKAL NEPOCTIVĚ.

Já tvrdím, že se nikdo nemusí bát, že ho peníze zkazí. Pokud je množství získaných peněz přímo úměrné kvalitě odvedené práce, tak není možné penězi nikoho zkazit.

Pokud člověk nabude názoru, že proto, aby získal peníze, stačí udělat jen pár úskoků a lží, tak jeho schopnosti normálně vydělat finance slábnou a takový člověk se řítí do pasti a ta může být velmi hluboká!

Naučte své okolí zacházet s penězi tak, aby jim to nezkazilo charakter. Ty problémy, které v životě a v práci čekají na lidi, kteří si tu schopnost neosvojí, jsou nepříjemné a hlavně zbytečné. Mám pro Vás několik jednoduchých nástrojů, které Vám mohou v oblasti financí výrazně zjednodušit život. Tak mi zavolejte, ať Vás peníze nechytí!

CHCETE UMĚT OVLÁDAT SVÉ FINANCE?

CHCETE ZVÝŠIT SVOU SCHOPNOST PENÍZE VYDĚLAT?

CHCETE MÍT SVÉ FINANCE V POŘÁDKU?

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ TO ZVLÁDNEME!!!


Držím Vám palce!


Josef Orálek