Čekáte, až to za Vás někdo udělá?

Zabere to jen 5 min času

11. Cíle

ČEKÁNÍ NA CÍL – ČEKÁNÍ NA BUDOUCNOST

Právě v tuto chvíli čekám na D1 v koloně, která má několik kilometrů – mám mnoho času přemýšlet. Přemýšlet o cílech a o tom, jak je vytváříme, jak jich dosahujeme, nebo jak bez nich můžeme či nemůžeme být.

Cíl je nějaké konečné místo. Něco, co v budoucnosti máme dosáhnout. To konečné místo, náš sen nebo přání nás posunuje podnikáním vpřed. Je to motivace pro nás, pro naše pracovníky, rodiny a okolí. Je to smysl našeho života, je to naše budoucnost – to je jistota pro nás i pro naše okolí.

Nedávno jsem hovořil s jednou (pro můj život) velmi důležitou osobou. Řekla mi: „nevíš, co bude, podívej se kolem sebe, musíš být opatrný“, to byla slova té osoby. Je to, jako by mi řekla, že musím počkat, co mi osud nadělí. Ale já nevěřím na osud a nehodlám čekat na to, co se stane a jak mě to ovlivní. Takto přemýšlí mnoho lidí – oni čekají na něco, co se někdy stane, ale neví, co a kdy to bude:) – velká nejistota.

K cíli se můžeme dostat tím, že ho vytvoříme, nebo že nám je přidělen. Vždy nějaký cíl existuje a my k němu směřujeme. Mnoho lidí čeká na to, že cíle jim budou přiděleny, bude jim řečeno, jaká je jejich budoucnost. Oni se chtějí stát součástí hry někoho jiného.

Třeba takový dělník, který přijde do podniku a čeká, jaký úkol dostane. Čeká, jaké montérky nafasuje, jaký stroj mu dají, jakou pozici bude vykonávat. Vše dostane, jediné, co musí udělat, je zmáčknout knoflík u mašiny (a ani to už mnohdy nemusí). Pracuje s tím, co dostal několik let, firma pak začne upadat a on čeká, co se stane a čeká tak dlouho, až ho firma propustí. Co si řekne? „Za to mohou oni, kdybych měl jiný úkol, jiné montérky, jiný stroj, …“ Jeho budoucnost byla a je v rukách někoho jiného.

CÍL JE BUDOUCNOST VAŠÍ FIRMY, NEČEKEJTE NA NĚJ.

Možná se opakuji a to asi budu ještě mnohokrát, poněvadž základům je třeba věnovat hodně pozornosti, a já v podnikání nevidím nic základnějšího, než jak je dobře a jasně stanovený cíl tak, aby motivoval celé Vaše okolí k velkým výkonům.

Nečekejte na cíl, nečekejte na to, co se stane. Vezměte zodpovědnost za Vaši budoucnost a za budoucnost svého okolí, proto děláme svou práci, proto jsme podnikatelé!!!

Vytvořit cenný cíl může být složité. Když mi zavoláte, já Vám to mohu zjednodušit.

NEJSTE SI JISTI SVÝM CÍLEM?

NEVÍTE, JAK DOSAŽITELNÝ A CENNÝ CÍL VYTVOŘIT?

CHCETE BÝT ÚSPĚŠNÝM PODNIKATELEM?

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držím Vám palce!


Josef Orálek