Co je cílem kouče?

Zabere to jen 5 min času

9. Koučink

6. CO JE CÍLEM KOUČE?

Co by mělo být cílem kouče, nebo spíše co musí být cílem kouče? Udělat dobrou práci, udělat výsledek, za který se nemusí stydět, získat si dobré jméno. Toto jsou obecné řeči, které jste asi už slyšeli.

V různých oblastech života a práce můžeme najít kouče. Jsou to lidé, kteří se snaží dělat svou práci dobře. Ale jaká je pravá hodnota koučinku?

Podívejme se do světa sportu, tam je to velmi patrné. Je mnoho nadaných sportovců, kteří dosáhli na vrchol. Jsou sportovci, kteří ač byli nebo jsou nadaní, vrcholu nedosáhli z různých příčin, ale jednou ze základních příčin je kouč, jeho kvalita a jeho cíle.

Koučování je umění, které se skládá z několika vlastností a tou nejdůležitější je stanovení správného cíle – osobního cíle kouče. Pokud zajímají kouče jen jeho odměny, není to ten správný cíl, tak který cíl to je?

Koučování je proces, který vede svěřence k získávání nových schopností, nebo zlepšování těch stávajících. Z toho vyplývá, že:

CÍLEM KOUČE JE SCHOPNĚJŠÍ SVĚŘENEC.

V mém případě jsou to schopnější majitelé firem. Majitelé, kteří umí rozvíjet firmy, vést lidi, dělat dobré obchody a užívat si svá postavení. Rada je jen jedna z akcí kouče, podstatná, ale jen jedna. Kouč musí zajistit, že koučovaní lidé jsou schopni používat a používají ty správné postupy, kroky, strategie, jednoduše nemluví jen o tom, co by měli a co by neměli majitelé firem, fotbalisti, obchodníci dělat. On prostě musí zajistit, aby to dělali a správně.

Koučování není tajemství nebo kouzla, je to tvrdá práce. Práce, která zlepšuje život lidem. Před pár lety jsem začal koučovat, začal jsem ovlivňovat lidské životy tak, aby lidé mohli lépe žít a lépe pracovat a velké úspěchy jsem měl a mám tam, kde cíl kouče je naplněn.

Kouč musí ovládat jednu ze základních vlastností nebo dovedností, bez které není schopen cíle dosáhnout. Manažer je taky kouč. Oč se každý den více, či méně snažíte – aby Vaši podřízení byli schopnější, ale bez té jedné vlastnosti, bez které se kouč neobejde, si kouč může připadat, jako když „hází hrách na zeď“. Nedělejte svou práci zbytečně, neztrácejte čas házením hrachu! Pojďte se stát dobrými kouči, pomůžete sobě i okolí. Já Vás vytrénuji.

CHCETE VĚDĚT, JAK MÍT SCHOPNĚJŠÍ PERSONÁL?

CHCETE TO BÝT VY, KDO DOKÁŽOU TY DRUHÉ ZLEPŠIT?

CHCETE BÝT ÚSPĚŠNÝ V ŘÍZENÍ SVÝCH LIDÍ?

CHCETE MÍT STÁLE LEPŠÍ A LEPŠÍ VÝSLEDKY?

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek