Jak rozlišit správnou radu od špatné?

Zabere to jen 5 min času

9. Koučink

3. JE RADA NAD ZLATO?

Jak pro koho a jak od koho…

Když se podíváte do historie, uvidíte, že rádci, poradci, šamani, kouzelníci atd. tvořili významnou část společnosti, většinou společnosti vyšších kruhů. A pokud se podíváme na své životy, v podstatě nám pořád někdo radil. Radili nám, jak držet lžičku, jak zdravit, jak psát apod. Kolem nás jsou pořád lidé, kteří nám radí. Bez rady bychom zřejmě měli potíže přežít, nebo bychom přežili lépe?

Co je to vlastně rada? Rada je návod k jednání, jak konat, jednat, činit, prostě jak pracovat, jak žít. Když nevím, jak uvařit čaj, podívám se do návodu a udělám kroky, které tam stojí. Rada je informace, co nám má zlepšit život. Rady v životě potřebujeme, už od mládí.

Představte si, co bychom dělali, kdyby nám rodiče neporadili, že než vkročíme na silnici, musíme se nejdříve rozhlédnout.

Ale je tady druhá strana mince, co se stane, když dostaneme špatnou radu? Může se to stát?

To víte, že jo! Kamarád v hospodě, který nikdy neměl žádnou známost, říká: „vykašli se na ni, ona není ta pravá“, politici radí – nepracujte, my Vám zvýšíme sociální dávky. Kamarád ve školce říkal: „když budeš Aničku tahat za copánky, bude si s tebou víc hrát“ atd. takových a podobných příkladů je mnoho.

Tak jak to s těmi radami je? Rada je důležitá součást koučinku. Když kouč najde chybu, musí chybu opravit, tudíž musí znát, jak je to správně, pak může radit.

RADA JE POUZE INFORMACE. TO, ZDA JE SPRÁVNÁ A ZDA JE NAD ZLATO, MUSÍTE ZHODNOTIT VY!

Prvním základním pravidlem je: vždy se dívám na toho, kdo mi radí a jaké výsledky za ním stojí. Já jako kouč musím radit a musím vzít za informace, které hlásám a rozdávám, zodpovědnost. Pokud nejsem schopen prokázat správnost informace, kterou jako radu poskytuji, nemohu předávat informace dále.

Pokud chcete mít větší přehled, chcete lépe rozpoznávat, co je správné a co ne, což je základem úspěchu, zavolejte mi. Špatné informace vyvolávají zmatek. Nežijte ve zmatku, nemusíte!!! Dobrá rada, kterou poskytnete, zvedá důvěru ve Vás a Vaši práci. Volejte Vy, kteří chcete, aby Vám okolí více věřilo.


CHCETE ROZPOZNAT DOBROU RADU OD ŠPATNÉ?

CHCETE SPRÁVNĚ RADIT SVÉMU OKOLÍ?

CHCETE UKAZOVAT LIDEM, JAK SE ZLEPŠIT, A MÍT JISTOTU, ŽE SE TO POVEDE?

CHCETE ZÍSKAT VÍCE DŮVĚRY OD SVÝCH PRACOVNÍKŮ?

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek