Co říkají zaměstnanci?

Zabere to jen 5 min času

7. Očima Zaměstnance

5. OČIMA ZAMĚSTNANCE

DOVOLENÁ A ZAMĚSTNANEC???

Slovo dovolená… jak se říká… kladivo udeřilo na hlavičku… ano. Slovo dovolená pro podnikatele znamená něco jako DPH, nebo lehčeji – „dárek k Vánocům“ – nechcete, ale prostě musíte ji dát.

Ten z vás, kdo si myslí, že se tento článek píše z před, během, nebo po dovolené – má pravdu. Píši ho proto, že mi to přišlo jako vhodné téma k aktuálnímu stavu – prázdninové období červenec a srpen.

Jednou jsem četl zajímavý článek, který se nesl ve jménu zaměstnání lidí – člověk může zaměstnat dvanáct lidí, ale vzhledem k svátkům, dovoleným a různým volným dnům by musel zaměstnat i třináct, aby se pokryly všechny náklady na dovolené ostatních… doufám, že mi rozumíte.

Co z tohoto plyne a co já si z toho článku vzal? To, že by si měl každý zaměstnanec dovolenou zasloužit a měl by ve firmě, kde pracuje před dovolenou, nadehnat a po dovolené ještě dohnat to, co ztratil tím týdnem. Přesně tak – slyšíte, nebo spíše čtete dobře – tohle píše zaměstnanec. Má ale takové myšlení i Váš nebo jiný zaměstnanec? To netuším.  Od toho jste tu ale přece vy, aby takové měl!!! Poslovi říká – jaký pán, takový pes . Pokud vy budete „makat“ týden před a týden po, abyste vše dohnali, tak by měli i vaši zaměstnanci, a vy jako jejich šéfové byste je k tomu měli pěkně „dokopat“, protože, kdo tu dovolenou zaměstnanci zaplatí? VY!!! Ale kdo jste? Firma! A kdo je firma? Každý člen společnosti.

Takže abych to shrnul…
Dovolená je super věc!!! To Vám mohu potvrdit – ale abyste se co nejvíce těšili a potom co nejvíce užívali a vzpomínali, tak si ji jak vy, tak zaměstnanci musíte zasloužit a vydělat si na ni. Takže pokud máte před – makejte dvakrát tolik, ať nejste ve stresu. Pokud na ní jste – užijte si ji a honem dožeňte, co se dá. A pokud máte po a máte „špatné svědomí“ – makejte alespoň měsíc víc než obvykle!!!

Dovolenou si můžete dovolit!

Držte se!


Josef Orálek