Ptali jste se někdy na názor Vašeho zaměstnance?

Zabere to jen 5 min času

7. Očima Zaměstnance

3. Očima zaměstnance

MAJITEL JAKO VEDOUCÍ, NEBO NADŘÍZENÝ, KTERÝ NÁS MÁ NA STAROST

Co zaměstnance štve, nebo mě štve? Změny nálad nadřízeného/nadřízených potažmo majitele. Nebo lépe řečeno jejich špatná nálada.

Myslím si, že asi každého člověka, který je v dobré nebo normální náladě, méně či více vykolejí to, že Vám zkazí náladu. Děje se to v běžném životě asi každému.

Bohužel v práci se stává, že taková situace má za následek pokles výkonu zaměstnance či oddělení, ba dokonce celé firmy. 

Mně osobně se stává to, že když přijde šéfka, nebo majitel do kanceláře, nebo vezmu od nich telefon a jsou naštvaní, tak mě tu náladu bohužel předají. Buď nechtěně, anebo chtěně, protože někdy zde funguje (jak já tomu říkám) zákon padajícího h….:D (nevím, jak to říct slušně). Prostě se stane to, že šéfka ráno „dostane kartáč“ od manžela. Nerozchodí to a poté, když jede do práce, tak mně jakožto svému prvnímu podřízenému (pravé ruce) pěkně řekne zase to svoje, co se v ní nashromáždilo, a pěkně mě sjede.

Jak tomu zabránit? Nevím. Akorát mě napadá to, že by bylo OPRAVDU DOBRÉ jak pro lidi obecně, tak pro FIRMU to, kdyby se např. osobní věci, či problémy netahaly do práce, ale vyřešily v soukromí – co nejdříve. Proč? Zabráníte snížení výkonu, ale také třeba i následného pomlouvání či stěžování kolegům, které za 1. Není ku prospěchu firmy a osob v ní a za 2. To bere pracovní čas, který má většina firem pouze osm hodin, za který by mohla prodavačka prodat o pár bot více.

Takže moje, jakožto zaměstnancova rada pro šéfy a majitele zní – své problémy si nechte pro sebe a řešte je s těmi, kterých se týkají. Možná to někoho zajímá, ale to jsou lidi, kteří radši dělají, že dělají, než aby skutečně dělali.
Takže na konec z toho plyne to, že je možná super, když špatnou náladu předáte svému podřízenému a vy se budete cítit lépe, ale v součtu to pro Vás má asi ještě horší konec, neboť podřízený je ten, kdo Vám shání nebo za Vás odvádí práci, tudíž konečný efekt může být mnohem horší než Vaše rozladění.

A jak například vědět, že Váš podřízený je naštvaný anebo si nejste jisti, zda práci, kterou jste mu přidělil, udělá tak, jak si představujete – tzn. na 100 % – to až za týden.

Držte se!

Josef Orálek