Všichni dělají všechno?

Zabere to jen min času

5. Firma a Obchod

CO ZNAMENÁ, KDYŽ FIRMA FUNGUJE?

Tuto otázku si kladu vždy, když mi majitelé firem říkají, že jejich cílem je fungující firma. Co to znamená, když firma funguje? To je přece jasné – firma šlape, zisky se zvětšují a majitel firmy má klid!

Tohoto stavu lze snadno dosáhnout, když říkám snadno, tak snadno, ale je třeba vědět několik základních faktů o fungování.

Co je to fungování? Fungovat, znamená „vykonávat funkce – zastávat funkci“. Takže funkce musí být náležitě vykonávány, tak aby splnily nutné požadavky.

Proč funkce? Protože ve firmě musí být vykonávána více než jedna nebo dvě funkce. Musí jich být 21! Pokud jedna z funkcí není správně vykonávána, nejsou plněny povinnosti z ní vyplývající, tak firma nemůže fungovat.

Například vezměme si naše těla. Když se podíváte každý na své tělo, zjistíte, že toto tělo má mnoho orgánů. Každý z těchto orgánů zastává svou funkci, má přesné povinnosti, které musí plnit, aby tělo jako celek fungovalo, aby žilo. Souhlasíte? Představte si, že jeden z těchto orgánů, například mozek, nebude správně plnit svou funkci – co se děje s celým tělem? Žije? Funguje tak, jak má? Tělo upadá, chátrá, prostě trpí celé. Souhlasíte?

Stejně je to s Vaší firmou, pokud u Vás ve firmě není plněna jediná funkce správně, firma upadá.

FIRMA FUNGUJE POUZE, KDYŽ JSOU ZNÁMY A ZASTÁVÁNY VŠECHNY JEJÍ FUNKCE!!!

Je zbytečné jednu funkci nahradit jinou. Vím, že slepý člověk má lépe vyvinutý sluch, ale tak nějak to není ono.
Kdo u Vás může zařídit, že každá funkce existuje?

Je snadné dosáhnout fungující firmy, když víte, co jí chybí a jak zajistit, aby chybějící funkce byly zavedeny a správně plněny.

Když není nikdo, kdo by všech 21 funkcí zavedl a dohlédl na jejich správný chod, Vaše podnikání bude skřípat jako motor, kterému nefunguje mazací systém. Vydáte hodně sil, které přinesou velmi málo ovoce. Přepracovanost majitele je v tomto případě tou nejmenší daní, kterou zaplatí.

Zaveďte všechny funkce do své firmy a nečekejte, až se i ostatní součástky opotřebují!

CHCETE MÍT FUNGUJÍCÍ FIRMU?

ZJISTĚTE, JAKÉ FUKCE MUSÍTE VE FIRMĚ MÍT, A ZAVEĎTE JE!!!

MĚJTE PODNIKÁNÍ JAKO HRU!!!

NASTOLTE VE SVÉ FIRMĚ POŘÁDEK!!!

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek