Utíkají Vám zaměstnanci?

Zabere to jen 5 min času

5. Firma a Obchod

CO JE TO LOAJALITA?

Při výběru zaměstnanců jsem četl stovky životopisů. Často v nich bylo uvedeno, jsem „loajální“.
Když jsem se u pohovoru zeptal uchazeče, „co to ta loajalita je“, odpověď zněla „to je přece loajalita.“ Jak se z takové zamotané situace dostat? Ví on vůbec, co po něm chci?

Význam slova loajalita je oddaný vládě, respektující zájmy nadřízených. Zjednodušeně řečeno, jsem loajální, absolutně respektuji místní pravidla a jsem podřízený příkazům majitele.

Je to jednoduché, ale jaká je realita? Už jste slyšeli různé zajímavé komentáře následující hned po příkazu, jako jsou: „to nejde, to dělat nebudu, nebo to nemá smysl, nebo dokonce měli bychom…“
Toto je ten lepší případ, kdy alespoň svůj neloajální přístup sdělují podřízení otevřeně. Co je horší? Už se Vám někdy stalo, že Váš podřízený dostal úkol a Vy jste až za dlouhý čas zjistili, že ho prostě neprovedl? Jediným vysvětlením bylo „ono to nešlo“. Pro něj bylo velmi namáhavé Vám sdělit: „nedopadlo to“ – už dostal další tři výplaty:) Taky jsem dokonce slyšel, „tak mě vyhoď, ale musíš mi dát odstupné“. Víte, co se dělalo s takovým přístupem člověka ve středověku?

Firma může být velká „zašívárna“. Lidé jsou tvorové líní a mají sklon k mlžení, ale toto není loajalita.

Doma když dáte dítěti úkol – ukliď si pokoj – většinou hned poznáte, že uklizeno není, ale ve firmě, kde se musí dělat mnoho činností, může být neloajální přístup maskován roky.

LOAJALITA JE PROSTĚ VĚRNOST.

Rodí se člověk loajální? Mám dobrou zprávu „ano“. Tak proč najednou je pro něj loajalita pouze slovo, kterým se musí ohánět při pohovoru? Jak tyto zaměstnance vrátit zpátky na zem?

Jak tedy zajistit věrnost svých podřízených, kvůli kterým riskujeme každý den svou pověst? Kdo má zajistit loajalitu svých lidí?

Jediný, kdo může nastolit pořádek a loajalitu, jste Vy, majitelé firem!!!

Nenechte se utlačovat úskoky, výmluvami a jinými způsoby znevažovat své postavení ve své firmě až do chvíle, kdy sami o sobě začnete pochybovat!!!

Existují funkční nástroje a způsoby, jak zajistit loajalitu svých lidí. Loajalitu je snadné získat, a když pochopíte základní principy lidského uvažování a budete ochotni tyto principy používat, tak se loajálních zaměstnanců dočkáte.


ZJISTĚTE, JAK ZAJISTIT LOAJALITU SVÝCH LIDÍ!

UKONČETE NEKONEČNÉ ROZHOVORY SE ZAMĚSTNANCI!

NASTOLTE VE SVÉ FIRMĚ POŘÁDEK!!

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!

Držte se!

Josef Orálek