Jste dobrý šéf?

Zabere to jen 8 min času

4. Geniální Šéf

KDO CHYBUJE? VELITEL, NEBO PODŘÍZENÝ?

To je otázka. Odpovědí může být několik a vysvětlení ještě více… já Vám nabídnu to své! Často slýchávám výroky typu: kvalitních lidí je málo, nemám ho kým nahradit, oni chtějí jen peníze, musím si to stejně nakonec udělat sám, nejhorší je práce s lidmi, …

Vím, že je to s lidmi těžké. Ale co chcete dělat? Rozvíjet firmu – zvětšovat se – nebo zůstávat „garážníkem – všeumělem“? Ten, kdo chce jít trochu vpřed, musí se rozvíjet. Ale co to ten rozvoj je?

ROZVOJ JE ZÍSKÁVÁNÍ NOVÝCH A NOVÝCH ÚZEMÍ POD SVOU KONTROLU.

Abychom získávali pro sebe nová území a uřídili je, musíme najímat lidi, protože prostě jedinec není chobotnice. Skupina vždy vytvoří větší efekt než jedinec.
Pokud vidíme, že k podnikání potřebujeme pomocníky, tak to je trochu past, ne?
S lidmi pracovat musíme, ale nejde to s nimi:)
Podívejme se na to z jiného hlediska, protože výše uvedené hledisko nás zavedlo na slepou kolej. Nic nevyřešilo. Co když chyba není v podřízeném? Co když my jako velitelé něco děláme špatně?

Podívejme se na příklad z jiné životní oblasti.
Většina z nás má rodiny, má syny nebo dcery – jsme rodiči. Když nám naši andílkové začnou dělat problémy, začnou vyvádět různé neočekávané vylomeniny, kdo udělal chybu? Dítě ve svém chování, nebo my v jeho výchově?
Teenager (náctiletý) nebyl schopný odolat sklence alkoholu, nebo nekontrolovaně vynesl z úst to hanlivé slovo, které doletělo k paní učitelce, ať to bylo to, nebo to, kdo je vinen, to dítě, nebo rodič? Kdo je zodpovědný za výchovu svého dítěte?
Je to škola, společnost, parta, do které chodí, nebo tato špatná doba? Kdo myslíte? Kdo je tedy podřízený a kdo velitel?
Ve Vašich firmách pracují lidé a vy jste zodpovědní za jejich vedení – za jejich výchovu.

KVALITA PODŘÍZENÝCH JE PŘÍMO ÚMĚRNÁ KVALITĚ JEJICH VELITELE.

Je to tvrdé, ale když vy u sebe něco změníte, když na sobě zamakáte, budete si vědět rady co udělat s těmi, co Vám tak „pijou krev“, dáte jim přesně to, co máte, a oni najednou začnou tu vypitou krev vracet…
Budete muset jít hledat někoho jiného – když jsou stejně všichni tak špatní:)?

Někteří podnikatelé dnes již nepodnikají, jsou zaměstnaní, podřídili se jinému systému a vstávají každý den s myšlenkou, že v tom jejich oboru to jinak nešlo, nebyli lidi a to strašné prostředí, ve kterém se nedalo podnikat… Zato jejich zaměstnavatel ale prosperuje!!! Jak to???
Vedení lidí a organizace firmy, to jsou lehké předměty obsahující pár informací a několik tréninků. Vy, co chcete vybudovat pevnou firmu, pro Vás existuje řešení. Volejte, mám pro Vás překvapení!!!
Víte, že existuje jediný důvod, proč podřízený neplní přesně, co má, a existuje nástroj, jak splnění úkolu zajistit?

CHCETE, ABY VÁS LIDÉ POSLOUCHALI? CHCETE BÝT UZNÁVANÝM ŠÉFEM?

 CHCETE VEST SVÉ LIDI K ÚSPĚCHU? CHCETE BÝT KVALITNÍ VELITEL?

VOLEJTE JEŠTĚ DNES!!!


Držte se!


Josef Orálek