Jste kompetentní podnikatel?

Zabere to jen min času

16. Podnikání

PODNIKÁNÍ A KOMPETENCE

Dát někomu kompetence… Myslíte, že to je možné? Být kompetentní je jednou z nutností, pokud provádíme jakoukoli činnost. V mnohých profesích na kompetenci závisí i lidské životy.

Například potřebujeme postavit most. Pokud nebudeme mít kompetentního projektanta, který musí spočítat všechny tlaky, tahy a ještě ho naprojektovat tak, aby unesl a sloužil, i když se na něm utvoří dopravní zácpa, tak se může stát, že se jednoho dne most zřítí. Když v té době na mostě nikdo nebude, můžeme mluvit o štěstí. Ale na takové štěstí se nemůžeme spolehnout, protože most je především postaven proto, aby se po něm jezdilo, nebo chodilo:). Z toho důvodu se můžeme spolehnout pouze na to, že projektant, stavaři a další zúčastnění na stavbě mostu jsou kompetentní.

Takových příkladů můžeme najít v našem okolí mnoho: lékaři, elektrikáři, dopravní policisté, řidiči tramvají a další. Co je to tedy kompetence? Kompetence je schopnost dělat věci, které děláme dobře, být v tom šikovný nebo schopný.

Takže můžeme někomu dát kompetenci? Když slyším někoho mluvit, že „já nejsem kompetentní v tom, co dělám, mně nikdo nedal kompetence“, tak je to stejné, jako by řekl „já to prostě neumím“. Kompetenci někomu dát můžeme pouze do jisté míry. Mnohem více záleží na dotyčném, zda chce kompetentním být a zda je pro to, aby se kompetentním stal, ochoten něco udělat a taky, co přesně je ochoten udělat.

Nemít kompetentní personál je sebevražda. Je to něco, jako byste do Formule 1 posadili někoho, kdo se sotva naučil jezdit na kole.

PODNIKAT BEZ KOMPETENTNÍCH PRACOVNÍKŮ OHROŽUJE SVÉ OKOLÍ.

To samozřejmě všichni víme, ale kolik z nás podnikatelů věnuje každý rok prostředky pro trénink a vzdělávání personálu? Vždyť bez tréninku by Messi nebyl fotbalistou a vlastně i ten „Pepa“, hrající místní přebor, musel někdy trénovat a ve většině případů stále trénuje.

Udělejte lidi kompetentní tím, že si nějakým zázrakem přitáhnete jen ty hvězdy, které mají vše v malíčku a ještě k tomu tyto hvězdy nebudou za to, že jsou tak dobré, chtít žádné peníze. Čekejte, modlete se, pozitivně myslete, to všechno můžete… hvězdy již mají svá místa!! Možná by bylo lepší naučit se trénovat personál a vychovat z něj další hvězdy. Je to na Vás… Není špatného podřízeného, ale…, možná bychom tady mohli s tréninkem začít:)

Udělat někoho kompetentní není nic těžkého, pokud tomu podnikatel rozumí a sám v tom kompetentní je. Zavolejte, já Vám v tom mohu pomoci.


CHCETE MÍT KOMPETENTNÍ PERSONÁL?

CHCETE BÝT SCHOPNI TRÉNOVAT LIDI?

PŘIVEĎTE SVÉ LIDI K VÝSLEDKŮM!

STAŇTE SE ÚSPĚŠNÝMI PODNIKATELI!!!

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek