Ing. Tomáš Král

15.4.2024

V Jeseníku 29. prosince 2023

PODĚKOVÁNÍ LITECOMU S.R.O. ZA POMOC S FIRMOU

Jmenuji se Tomáš Král, jsem spolumajitelem firmy AUTO – B P K spol. s r.o. z Jeseníku a spolupráce s Litecomem nám pomohla vyřešit několik zajímavých situací:

  • omezený přístup a menší počet zakázek a zákazníků v době Covidu;
  • generační obměna při větším počtu majitelů;
  • otázka, zda jde vůbec pomoci firmě v oboru autoservisu a pneuservisu, a ještě k tomu v našem regionu (Jeseník).

V roce 2020 jsem vyhledal Litecom, a jelikož jsem žil dlouhé roky v Brně, neváhal jsem a požádal Litecom o pomoc s naší, mírně řečeno, složitou situací.

Chtěl jsem pomoci s managementem, ekonomikou a celkově s chodem a řízením firmy. Firmu jsem přebíral po svém otci a jeho společnících. Byla vedena neurčitě, „neslaně nemastně“. Firma ve své podstatě jela setrvačností – svým vlastním životem.

Já jsem ji chtěl mít pod kontrolou, ale nevěděl jsem jak a kde začít. Něco tam chybělo a já neměl takové znalosti, abych to uchopil za ten správný konec.

Spolupráce probíhala cca 2 roky, zúčastnil jsem se i komunikačního tréninku. Po celou dobu to bylo velmi intenzivní a servis Pepy či jeho kolegů byl vždy přístupný a možnost neustálé podpory mi dodávalo ještě větší pocit jistoty.

Snažím se používat vše a dělat věci tak, jak jsme si nastavili a celou dobu to nese své ovoce. Člověk je schopen unést různé turbulence, ať už z řad zaměstnanců, partnerů, nebo také pokusy o rozbití fungujícího chodu firmy. Získal jsem nadhled a nenechám se ovlivnit špatnými věcmi, které by mohly vést k úpadku. 

Po prvních měsících spolupráce bylo dosaženo velké zvýšení obratu a skoro dvojnásobné měsíční ziskovosti. Tím pádem jsme mohli zvednout pracovníkům dlouhodobě stagnující mzdy. A poté co byl identifikován a vyřešen nefungující článek, firma po dlouhé době vykazuje zisk, a to i přesto, že jsme za poslední dva roky nezvýšili / neměnili ceny za práci.

Já osobně mám více času na rodinu, na sebe a na své záliby. Pochopil jsem princip fungování ekonomiky ve firmě a získal jsem schopnost se správně rozhodnout. Dokážu si stát za svým rozhodnutím, nenechám se rozhodit a jsem nezávislý.

Aktuálně se chystáme stavět vlastní areál na „zelené louce“. I to díky správnému nasměrování!

Možná to zní až neuvěřitelně, ale i v našem oboru se dá podnikat poctivě, a přitom být ziskový. To je můj vzkaz pro podnikatele – nebojte se podnikat poctivě, jde to!

Ing. Tomáš Král

AUTO – B P K spol. s r.o. 
tomas@auto-bpk.cz
www.auto-bpk.cz