Miroslav Vacek

29.1.2024

Zabere to jen 3 min času

I S POCTIVOSTÍ SE DÁ PODNIKAT A BÝT ZISKOVÝ

     Jmenuji se Miroslav Vacek, bude mi 50 let a podnikám 20 let v oboru údržby zeleně, sadových a zahradnických prací. Původně jsem lesák, takže práci se stromy a zelení se věnuji celý produktivní život.

     Jednoho dne mi zavolal pan Musil z Litecomu a já se mu snažil slušně vysvětlit, že žádnou pomoc nepotřebuji, protože firma klape skvěle a vše je jak má být. Ale už v průběhu rozhovoru, když jsem slyšel svá slova nahlas, jsem si uvědomoval, že to tak doopravdy není.  No, nenechal se odbýt a druhý den jsem se potkal s Míšou Orálkovou. Tehdy jsem se pro spolupráci nerozhodl, přece jenom, jsem váha a tak si musím vše v klidu „rozvážit“. Rozhodl jsem se až za pár dní, především díky referencím. Toto bylo na přelomu roku 2015 a 2016.

     Spolupráce s Litecomem se dá rozdělit na dvě části. Na začátku roku 2016 jsem měl jednu konzultaci, po které jsem dlouhou dobu vstřebával věci, které se mi Pepa Orálek snažil vysvětlit a předat. Poté, v roce 2023, jsem měl konzultací několik a završil jsem to komunikačním tréninkem.

     Co se týče mého stavu před spoluprací, byl jsem přesvědčen, že je vše v pořádku. Myslel jsem si, že vše co a jak dělám, tak být má. Pracoval jsem více než řadový zaměstnanec, byl jsem také naivní a věřil kdejakým „moudrům“ o správném podnikání. Výsledkem bylo, že jsem hodně pracoval za málo peněz, řešil občasné zmatky a nevěděl, jak to změnit. Z toho jsem byl občas znechucený, moc jsem nevěděl, co s tím a tak jsem začal věřit, ŽE TO TAK JE NORMÁLNÍ, že je to úděl našeho řemesla.

 Okolo mě sice byly firmy, které dělaly podobné věci, měly peníze a rozšiřovaly se. Nám ale peněz moc nezbývalo, a protože jsem se neuměl podívat na naše podnikání a všechny problémy z jiné perspektivy, začal jsem věřit, že jediná cesta k úspěchu vede jen přes temnou stránku – jinými slovy – cestou nečestnou a pokřivenou. S tím jsem se ale neztotožňoval, takže zase dřina a bída.

     No Pepa mi dal co proto. Dostal jsem morální nářez, co Vám budu povídat. Nejhorší v tu chvíli bylo zklamání, že namísto nějakého receptu či finty, jak se stát úspěšným, jak to udělat jednoduše a bezbolestně, a jak vše zlepšit, přišlo zjištění, že je to jen a pouze na mně. Za nejdůležitější považuji poznání, že pokud chci něco změnit ve svém světě, firmě, rodině, můžu toho docílit pouze tím, že začnu měnit sebe.

    V minulosti dělal každý tak nějak vše. Teď máme rozdělené, kdo co bude dělat. Vše se nám nepodařilo hned, stále se učíme. Ale už teď jsme efektivnější, rozšířili jsme se a zvětšili obraty a zisky. Před těmi 9 lety jsem měl k sobě 3 lidi, dnes jsme tým 10 ti lidí a to co byl tenkrát roční obrat, je dnes méně než současný zisk. 

     Hodně na sobě cítím změnu v komunikaci s partnery, zaměstnanci a zákazníky. Dokážeme splnit mnohem lépe jejich představy. Pochopil jsem lépe ekonomiku a strukturu firmy.

Nastavili jsme si pravidla, které jsou pro lidi snesitelné, mají pro ně pochopení, a i díky nim se mnou táhnou za jeden provaz.

     Díky profesionálnímu, tvrdému, ale lidskému přístupu Pepy, kdy někdy slyšíte věci, které slyšet nechcete, ale i přesto musíte, jsem se zlepšil já jako člověk. Posunul jsem své morální hodnoty, které využívám v podnikání. Funguje mi cesta poctivosti a věřím, že tato cesta mi pomůže k tomu být úspěšný a je to velmi osvobozující pocit. 

     Tímto dávám srdečné díky nejen Pepovi, ale celému Litecomu za to, že nás, někdy líné a často zaslepené, podnikatele nenechává ve sladké nevědomosti, ale ukazuje nám cestu, někdy těžko skousnutelnou, ale velmi potřebnou.

 

V Polné  dne 17. ledna 2024

Miroslav Vacek
majitel společnosti STROM-SPECI, s.r.o.

728 829 943
vacek@strom-speci.cz
www.strom-speci.cz