Tereza Petrášová

6.12.2023

Zabere to jen 4 min času

JIŽ NEDOTUJI SVOJI FIRMU A SPOLUPRACUJI JEN S TÍM, S KÝM CHCI

Jmenuji se Tereza Petrášová a jsem majitelkou Květinářství v Brně. Letos mi bylo 40 let a podnikám 11.  rokem. My v AMMI vážeme ty nejlepší kytice na míru, rozvážíme je, a ve své podstatě dokážeme vytvořit vše na co si člověk s květinou vzpomene.

Květiny jsou prostě náš život – je to obor, který mě hlavně baví a dělám ho s láskou.

Litecom mě oslovil v roce 2017, tehdy jsem si myslela, že nic takového nepotřebuji, a že si vím rady. Po sérii komunikací, ať už telefonických či e-mailových, jsem si po 4 letech vyplnila test na stránkách Litecomu a domluvila si schůzku s Míšou Orálkovou.

Jak to tak bývá, když se člověku moc nechce… raději si dělá to své – to, co ho baví, a ty „nudnější“ a „méně důležité“ věci tak nějak odkládá… Po schůzce s Míšou jsem pochopila, že Litecom nabízí službu „na míru“ a doufala jsem, že mně může pomoci najít tmavá místa a mezery v mých pracovních procesech. Chtěla jsem ty věci vyřešit rychle a efektivně než hledáním a samostudiem.

V čem jsem vnímala největší mezeru bylo CASHFLOW. Možná to znáte… Pracujete tvrdě a usilovně, chcete něco dokázat, ale ve výsledku to nebylo moc vidět – nebo alespoň ne tak, jak bych si představovala. Jak jsem později zjistila – co jsem neviděla nebo možná vidět nechtěla – firmu, resp. svoji organizaci jsem dotovala nejen financemi, ale i svým časem a energií. 

Po konzultacích, které proběhly s Míšou, a která mi vyšla vstříc časově vzhledem k mé nárazové práci jsem se zastavila a z nadhledu se podívala na věci, které člověk sune před sebou každý den a popřemýšlela o nich hlouběji. Také jsem si utvrdila, že mé nápady a intuice jsou dobré a získala jsem jistotu, že to mohu dělat skutečně podle sebe.

Začala jsem jednoduše požadovat skutečnou produkci svých zaměstnanců a zde se ukázalo, že bez 100% loajality to prostě nepůjde. Mělo to i opačný efekt, že lidem, kteří se mnou opravdu začali táhnout za jeden provaz, se začalo snadněji pracovat, naše vztahy jsou vzájemně na mnohem lepší úrovni – oni vidí, že firma je lépe organizovaná, a tak nějak sami chtějí.

A není to jen o zaměstnancích, ale i o obchodních partnerech – jednoduše pracuji jen s těmi, se kterými chci. Ve výsledku mám asi o 90 % méně „přátel“, ale o několik desítek procent lepší vztahy a také obrat firmy.

Lépe a snadněji se mi žije, pracuje a dýchá. Zjištění, že nemusím firmu dotovat, je skutečně ulevující. Jako bonus se mě dotkly i změny v osobním a rodinném životě.

Chtěla bych vzkázat každému majiteli či majitelce firmy, že přiznat a připustit si to, že může dělat něco špatně nebo mít problém a nebát se říct o pomoc je prvním krokem k vyřešení těchto potíží. Zároveň je to ukázka opravdu silné vlastnosti – být majitelem firmy – ne každý ji má...

V Brně dne 15. listopadu 2023

Tereza Petrášová

Studio AMMI s.r.o.
+420 602 794 758
petrasova@ammi.cz
www.ammi.cz