Martin Koudelka

6.12.2023

PEPA SE MNOU ZA 1 DEN ZACLOUMAL, JAKO NIKDO V ŽIVOTĚ.

Naše firma se zabývá dovozem a prodejem špičkové svařovací techniky, materiálu a veškerého příslušenství s tímto oborem spojené. Jmenuji se Martin Koudelka a jsem spolumajitelem firmy Moravský QUICK – SERVIS, spol. s r.o.

Je mi 46 let a do roku 2013 jsem se s podnikáním potkával jen zpovzdálí. Plnil jsem si sen, žil jsem v Austrálii a pohyboval se v gastronomii a hotelnictví na špičkové úrovni. 

K řízení firmy jsem přišel v roce 2014 v podstatě „ze dne na den“ tím, že můj otec, který firmu spoluzakládal po těžké nemoci bohužel zemřel a na mě toto břemeno spadlo. Nestihl mně předat vše, tak jak bylo potřeba.

Litecom jsem oslovil způsobem, že jsem si vyplnil test – chtěl jsem dát impulz svému podnikání, na řízení firmy jsem byl sám. Hledal jsem někoho externího – kdo má opravdu nadhled a není s naší firmou nějak spojený. Proč Litecom? Potřeboval jsem mluvit s někým z venku, kdo o naší firmě nic moc neví, ale hlavně pro jejich profesionální úroveň, protože když jsem kontaktoval dva z jejich klientů, kteří s Litecomem spolupracovali, tak ti mě utvrdili v tom, že mi Litecom může pomoct, ale že to opravdu nebude jednoduché, ať s tím počítám.

Před zásahem Litecomu nebyla naše firma v červených číslech to ne, ale celkový chod firmy byl pro mě někdy stresový, hektický, neměl sem v tom přehled a pořád sem něco nestíhal. Připadalo mi, že se jede pořád v zajetých kolejích a snaha něco změnit byla prostě marná. Ze strany zaměstnanců jsem necítil podporu, byl sem v tomhle prostě nový a pocitově bez respektu. Komunikace drhla a jen zmínka o jakékoli změně vyvolala velmi negativní reakci.

V jakém stavu jsem byl já? Nestíhal jsem, byl jsem unavený, skleslý, nervózní a s těžkou hlavou. Chyběl mi klid a špatně se mi spalo – já moc ani nespal, spíše jsem se převaloval a pořád nad něčím přemýšlel, což jsem dříve vůbec nepoznal …… , ale vy určitě víte o čem mluvím a jsem si jistý, že jste to zažili…

Nejhorší bylo, že jsem věděl, kde je problém. Co jsem ale přesně nevěděl? Kde ho začít řešit.

Od pomoci Litecomu jsem očekával nějaký návod či recept, jak vést firmu, jak si ji zorganizovat, ale příjezd Pepy Orálka mě okamžitě vyvedl z omylu. 

Pepa svým přímým, neústupným a tvrdým způsobem se mnou začal jít krok po kroku a ukazovat realitu. Jeho způsob jak pomoci určitě nebyl chválit a plácat nás podnikatele po ramenou, kam jsme to dotáhli. Nic takového jsem nezažil – zacloumalo to se mnou a to jsem toho v životě a ve světě zažil opravdu hodně.  A i když jsem se ho snažil přesvědčit, že to co mi zde říká, nemůže u nás fungovat, že už sem to zkoušel, tak si trval neústupně na svém. Věřil v to, co říká a dělá a neustoupil ze svého přesvědčení a cíle ani o kousek a pěkně mi to dával sežrat, ale opravdu vše narovinu. Naopak přesvědčil on mě, že mám udělat to, co je aktuálně potřeba. Cítil jsem z Pepy to, že mi chce skutečně pomoct danou věc vyřešit. A i díky tomuto přístupu jsem dané kroky udělal – přenesl jsem to do praxe. 

A co se mi díky konzultaci s Pepou podařilo vyřešit?

  • Jsem o dost klidnější a mám více času na sebe, rodinu a činnosti, které skutečně mám dělat z pozice majitele.
  • Zlepšila se komunikace a upřímnost z mé strany i ze strany zaměstnanců, vše řešíme narovinu, i když je to někdy nepříjemné.
  • Narovnal jsem si vztahy se zaměstnanci a obchodními partnery.
  • Stále méně času trávím kontrolou svých podřízených – oni jsou zodpovědnější, efektivnější a výkonnější.
  • Ziskovost firmy se zvedla cca o 40 %, máme novější vozový park a zaměstnanci si polepšili i finančně.

A to zde byl Pepa jen jednou, má zákazníky ke kterým jezdí každý měsíc, nebo párkrát v roce.

Chtěl bych Vám říct, Vy, co toto čtete a máte firmu – zastavte se a zamyslete se nad tím, zda firmu vedete tak, jak opravdu chcete – pokud ne, je tu od toho Pepa a Litecom a ten Vám pomůže – stačí mít odvahu zvednout telefon a zavolat – mnohdy je tento krok ten nejtěžší vůbec.

V Prostějově dne 20. listopadu 2023

Martin Koudelka

MORAVSKÝ QUICK-SERVIS, spol. s r.o.

+420 604 637 832
koudelka.martin@morquick.cz 
www.morquick.cz