Michal Zapletal

14.11.2017

Zabere to jen 5 min času

CO JSEM ZÍSKAL ZE SPOLUPRÁCE S LITECOM, s.r.o.

Jsem bývalým profesionálním sportovcem a žil jsem dlouho v zahraničí. Po ukončení kariéry jsem se rozhodl vrátit do ČR a podnikat. Myslel jsem si, že nejtěžší časy svého života jsem prožil při hokejových trénincích. Mýlil jsem se; to pravé dobrodružství se objevilo cca po deseti letech mého podnikání.

Právě v době, kdy jsem začal pochybovat o tom, zda ve své firmě dělám věci správně, v době, kdy moji podřízení neplnili, co je třeba, kdy jsem sám ztratil představu o tom, co všichni máme dělat, kdy jsem začal přemýšlet o tom, že už je toho moc, v té době se mi do rukou dostaly reference firmy Litecom. Právě reference a můj společník mě přesvědčili o tom, že bych měl od Litecomu pomoc přijmout.

Když jsme začínali s procesem náprav v mé firmě, největší problém byl, že za příjem firmy jsem zodpovídal pouze já jediný. Musel jsem dotovat provoz, a to mi moc elánu do práce nepřidávalo. Ztratil jsem kontrolu nad plánováním a ekonomikou firmy. Hodně jsem se rozčiloval, ale problémů neubývalo, právě naopak. Další problémy byly s kvalitou práce některých pracovníků, ale já to neviděl nebo nechtěl vidět, každopádně jsem už neměl sílu zasáhnout. Navíc jsem ze své práce nic neměl, a to ani finančně, ani morálně.

S panem Orálkem, konzultantem a koučem z Litecomu, jsme začali pracovat v létě letošního roku. Bylo to velmi vyčerpávající, dostal jsme mnoho úkolů. Každý úkol řešil nějaký můj problém. Pan Orálek byl nekompromisní v tom, jak mi „nastavoval zrcadlo“. Uvědomil jsem si úplné základy podnikání – tak jednoduché principy, bez kterých nelze úspěšně podnikat. To, co jsem od něj poslouchal, se mě přímo dotýkalo, nešlo to kolem mě. Pan Orálek vždy „udeřil hřebíček na hlavičku“. Donutil mě k zamyšlení.

Dnes po relativně krátké době mohu říci, že již nemám zmatek, vím, co chci. Dostal jsem doping v podobě nakopnutí. Vyhoření nebo vyčerpání je pryč, mám dost chuti a sil na to, abych řídil svou firmu. Udělal jsem pořádek v tom, co kdo má ve firmě dělat. Mám oči otevřené a vidím věci, které jsem dříve neviděl. Díky tomu mohu zasahovat mnohem rychleji, správněji a efektivněji. Navíc mám v Litecomu partnera, který mě nenechá stát.

Díky mým osobním změnám je na tom firma mnohem lépe ekonomicky i organizačně, nemusím dotovat provoz a jsme ziskoví. Moje práce začala mít smysl. Už o sobě nepochybuji.

Těžko se dělá cokoli, když chybí chuť, a v podnikání to platí mnohem víc. Děkuji Litecomu za to, že jsem měl možnost chytit druhý dech, že mám dost sil na to být důsledný a mohu dosahovat toho, co jsem si vytyčil.

Děkuji celému týmu Litecom, s.r.o.

Vestec u Prahy dne 9. 11. 2017

Zapletal Michal
Alfa Portas, s.r.o.
zapletal@alfa-portas.cz
+420 777 277 877