Svoboda

Zabere to jen 3 min času

SVOBODA

Jsem z generace, která 17. listopad 1989 prožila ve skoro pubertálním věku. Zvonil jsem klíči a volal po svobodě, ale nevěděl jsem proč. Jediné, co jsem věděl, bylo, že si chci dělat co chci, a ne nic jiného, a tak jsem zvonil.

Já ale měl trochu mylnou představu o svobodě. Myslel jsem, že svoboda je něco neomezeného a já budu moci bez překážek a omezení existovat, a tak jsem zvonil.

Svoboda je podle definice jednání o své vlastní vůli, což je velmi krásná věc, ale může úplně každý člověk být svobodný? Co když svobodné jednání jedince ohrožuje a ničí okolí? Představte si pracovníka, který by ze své vůle chodil a nechodil do práce, jak by se mu chtělo nebo řidiče, který by ze své vůle projížděl křižovatku, co by následovalo? Chaos a konflikty…

Svoboda existuje pouze mezi překážkami. Pracovníkovi začíná pracovní doba v 7:00 a musí být na pracovišti a začít pracovat. To je omezení. Čím přesně začne v práci, jak se k práci postaví, čemu dá přednost, je na jeho vůli – to je svoboda, ale jeho činnost musí dát výsledek a toto je opět omezení.

Bez omezení není svobody, neexistuje něco jako neomezená svoboda, po které jsem jako mladý toužil.

Velikost svobody určuje velikost překážek. Proto dnes hledám překážky, které když překonám, získám mnohem více svobody.

Například: obchodník má před sebou překážku, musí vytvořit důvěru u klienta, aby si od něj klient koupil a obchodník to zvládne. Pak se podívá na 10 potenciálních klientů a řekne si, že je to další větší překážka, kterou zvládne a získá důvěru 10 klientů, kteří kupují a kupují, jeho příjem se zvětší a jeho svoboda též.

Já Vám přeji hodně svobody, možná i více než si myslíte, ale bez toho, abychom dodrželi určitá omezení a překonávali překážky, to není možné.

Tak mé přání posunu dál, hodně disciplíny, čestnosti a porozumění při ctění a dodržování omezení a trpělivosti, šikovnosti a síly k překonání každé překážky, která stojí na cestě za Vaším vysněným cílem.

Když budu potřebovat, tak překonávání překážek je můj denní chléb, je to má práce a je to to, jak mohu já pomoci Vám – získat nejvíce svobody, jak je to jen možné.

Přeji krásný den

Pepa Orálek
602 555 088
josef.oralek@litecom.cz