Proč podnikáme?

Zabere to jen 7 min času

16. Podnikání

PROČ PODNIKÁME?

Položili jste si někdy takovou otázku? Jistě. A já už slyšel odpovědí… Například: musím se nějak živit, chtěl jsem dokázat rodičům, že za něco stojím, nebo nic jiného mi nezbylo, nebo jsem chtěl něco dokázat, nebo koupit dům, mít se lépe, zaměstnat mnoho lidí, postarat se o okolí… Těch motivů může být nespočetně.

Někteří za dobu své činnosti už to, proč podnikají, zapomněli a mnozí dokonce začnou jít proti svému účelu. Představte si člověka, který si chtěl vybudovat velkou autodopravu. Pilně na tom pracoval, chtěl totiž ukázat světu, že dokáže naplnit své sny. Dnes má autodopravu, dokonce má velkou autodopravu, ale právě teď jede z hospody pod vlivem alkoholu. Co myslíte, jde tato činnost proti jeho účelu? Představte si, že někoho srazí. O čem bude psát místní plátek? Jak se mu bude dále dařit plnit svůj sen?

Podnikat může opravdu každý. Podnikání je činnost, která je nám všem dána od přírody. Jenže někteří, kvůli svému životnímu stylu, tuto svoji schopnost úplně zničili. Je mnoho způsobů, jak můžeme tuto cennou vlastnost poškodit, ale jen jeden způsob, který Vás může vrátit zpět do podnikatelské hry.

Podnikání je tvoření a tvoření je smysl života. Však se podívejte třeba na umělce – pokud nemohou namalovat obraz, jaký má jejich život smysl, nebo pekař – pokud nemůže upéci rohlík, jaký má život smysl pro něj? Jak se žije lidem bez jakéhokoli cíle, bez jakéhokoli smyslu?

Jistě si vzpomenete na chvíle, kdy jste začali podnikat. Nic nebylo problém zajistit, nic nebylo snazší než si poradit s nějakým tím problémem, dokonce jste problémy vyhledávali, abyste mohli vytvořit nějaké to řešení. Moc peněz tenkrát nebylo, ale bylo hodně práce a energie. Dnes člověk vidí problém a hledá místo, kde by se před ním schoval, vše chceme mít hotové na talíři, už tak moc nepracujeme a energie také už tolik nemáme. To neplatí pro všechny:).

PODNIKÁME PROTO, ABYCHOM MĚLI SMYSL V ŽIVOTĚ.

Víte, ten, kdo ví, že jeho život má smysl, nemusí to slyšet od ostatních. Ten, kdo má smysl v životě, není nemocný a ten, kdo má smysl v životě, je plný elánu.

Moc unavených nejlepších sportovců jsem neviděl, skoro mi připadá, že čím jsou úspěšnější, čím více pracují, tím více energie mají.

Pokud člověk ztratí podnikatelskou schopnost, nemusí hned běžet a volat – já jsem vyhořelý. Stačí udělat jednu účinnou akci a tomuto člověku jeho schopnost vrátit.

Ten, kdo není líný a chce v životě podnikat, má na to právo a může si své podnikatelské schopnosti znovuobnovit. Vy, co to taky tak vidíte a nemáte úplně tak moc energie, jak jste měli, nebo se Vám očividně nedaří, ještě než ze svého stavu obviníte někoho jiného, jako třeba: za to může trh, nebo konkurence, nebo práce s lidmi je to nejhorší… zavolejte mi a pokusíme se začít u Vás.

Na mnoho věcí můžete najmout lidi, ale podnikat musíte být schopni sami!!!

CHCETE BÝT SCHOPNÍ PODNIKATELÉ?

CHCETE NAJÍT „ŠŤÁVU“, KTEROU JSTE NĚKDE ZTRATILI?

ZAČNĚTE OPĚT ZNOVU PODNIKAT!

BUĎTE ÚSPĚŠNÍ!!!

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek