Existuje něco důležitějšího, než peníze?

Zabere to jen 5 min času

12. Peníze

DŮLEŽITOST PENĚZ

Pokud chceme zjistit, co jsou peníze a jakou mají důležitost pro společnost, musíme se podívat na jejich historii. Jsou tady velmi dlouho, a protože nejsem historik, tak se nebudu zabývat letopočty – tak mi to promiňte.

Začalo to velmi dávno, kdy se dnešní peníze nahrazovaly obilím (v Babyloně), nebo mušličkami (v Číně). Tyto komodity suplovaly peníze. Koupili jste si vázu a dali za to hrst obilí, prodali jste svůj výrobek a dostali jste též obilí. Vznikla společná měna. Potom tyto komodity nahradily drahé kovy a všimněte si, že se stále jedná o hodnotný prostředek výměny.

Dnes jsme pokročili tak daleko, že peníze jsou vykazovány prostřednictvím zápisu na obrazovce Vašeho PC. Tady už žádná hodnota není.

I v dávných dobách, od doby vynalezení „platidla“, a stejně i dnes platí, že takové platidlo zjednodušuje celý obchodní styk. Ale co se změnilo? Změnila se dost podstatná věc.

Tenkrát bylo důležité něco umět a každý musel pracovat, alespoň většina musela ukazovat svůj um, aby se uživila – důležité bylo mít hodnotný produkt pro ostatní.

Dnes je také důležité něco umět, umět pomoci ostatním svým výrobkem nebo službou, ale co je dnes mnohem „důležitější“? Mít peníze. Ale peníze jsou pouze potištěné papírky čísly.

PENÍZE NEJSOU VŠECHNO!

Banky nám říkají, vezměte si peníze, budete šťastní, díky našemu úvěru si můžete vše koupit, ale už neříká, že musíte něco umět, musíte mít dobré výsledky, abyste takové peníze vydělali a vrátili. A taky neříká, „my jen peníze tiskneme, my nic dělat nemusíme“. Politik hlásá „dáme Vám peníze, abyste se měli dobře“, ale kde je vezme, když je to jen platidlo – jaký výrobek dají lidé za peníze politikovi? Takových příkladů bychom mohli v dnešním „sociálním“ světě najít mnoho.

Takže peníze nemají žádnou hodnotu. Je to jen papír, na kterém je napsána číslovka. A ten, kdo mi nevěří, může si položit otázku: Kdo upeče rohlík mým dětem, kdo mi ušije kabát, kdo mi postaví bydlení, když budeme všichni na sociálních podporách, budeme mít plnou „truhlu“ dotací a na našich účtech bude svítit desetimístná možnost vzít si debet? Právě v této chvíli si možná bankéř uvědomí, že celý cirkus zvaný finanční trh nemusí mít tak velkou důležitost, protože bude mít hlad a papír nechutná.

Peníze mají svou důležitost, ale nejsou a nikdy nebudou důležitější než Vaše výrobky, Vaše služby, Váš prospěch společnosti. Existuje způsob, jak zbohatnout bez peněz, a to je poctivě pracovat.

A aby Vaše poctivá práce byla snazší, jsou tu nástroje, které Vám pomohou být na cestě za úspěchem velmi efektivní. Já ty nástroje mám a já Vám je rád dám.

CHCETE MÍT DOSTATEK PENĚZ?

CHCETE VĚDĚT, PROČ NĚKTEŘÍ MAJÍ PENÍZE A JINÍ NE?

CHCETE BÝT TĚMI, CO OVLÁDAJÍ PENÍZE S PŘEHLEDEM?

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ TO ZVLÁDNEME!!!


Držím Vám palce!


Josef Orálek