Nechcete už ve firmě plýtvat?

Zabere to jen 6 min času

10. 21 kroků k nesmrtelné firmě

3. KDO ZAJISTÍ, ŽE ENERGIÍ VE FIRMĚ NENÍ PLÝTVÁNO?

Tento krok bych rád rozebral trošku více. Za léta, která jsem prožil v různých firmách jako kouč, konzultant, spolumajitel, majitel nebo ředitel, jsem se dostal do zmatku ohledně jedné velmi důležité věci. A to je: Kdo je majitel a kdo ředitel?

Na tuto otázku jsem nalezl odpověď v té nejzákladnější podstatě těchto pozic. Majitel energii vytváří a ředitel ji usměrňuje tak, aby byla realizována v co nejlepším stavu a v co nejlepší kondici.

Tady bych se pozastavil nad slovem energie. Co to vlastně je energie? Energie je síla, která rozhýbává věci okolo nás. Například motor vytvoří energii a rozjede auto a řidič udržuje auto ve správném směru.

Potíž je v tom, že se tyto základní účely lidem popletly a zamotaly do sebe, protože velmi často tyto pozice zastává ve firmě jeden člověk, majitel firmy je zároveň i ředitelem. To není špatně, ale pokud nedokážu rozlišit podstatu těchto dvou pozic, mnohdy se stane, že se jejich vlastní myšlenky obrátí proti sobě a zamotají se.

Třeba chci postavit hotel, to je myšlenka, kterou zaměstnám na pár měsíců dost lidí. Začnu připravovat realizaci stavby, moje asistentka mi začne říkat, že hotel není nic moc, ale kosmetické centrum – to je bomba a já jako majitel začnu pochybovat, přestanu směřovat svou myšlenku a začnu přemýšlet o tom salónu. Nakonec nepostavím ani jedno a vykašlu se na to, protože se salonem nesouhlasím já a s hotelem asistentka a „kdo ví ještě“.

ENERGII NESTAČÍ VYTVOŘÍT – MUSÍ SE SMĚROVAT K CO NEJLEPŠÍM VÝSLEDKŮM.

Energie je myšlenka, bez které to nejde, ale bez správného řízení této myšlenky, cíle nedosáhneme. Další krok je zajistit ve firmě směřování myšlenky směrem ke stanoveným cílům. A ŽE TO JE POŘÁDNÝ ÚKOL – svědčí počet vrcholových manažerů na „práškách“.

Vymyslete si myšlenku, dejte ji do firmy a počkejte, co s ní všichni udělají bez prosazování, nebo ji sami prosazujte cestou kompromisů – co se s ní stane? Co se stane s Vaším sebevědomím, co se stane s Vašimi cíli v životě?

Ten, kdo prosazuje myšlenky majitele, musí mít speciální schopnosti, které je možné natrénovat. Ať už jste to Vy sami, nebo někoho najmete – pokud tento krok nemáte podchycený, Vaše plány shoří, ještě než s nimi začnete… A TO JÁ NECHCI, JAKÝ SMYSL PAK BUDE MÍT VÁŠ ŽIVOT?

CHCETE MÍT ZDRAVOU A SILNOU FIRMU?

CHCETE REALIZOVAT VŠE, CO VYMYSLÍTE, A TO CO NEJEFEKTIVNĚJI?

CHCETE SPLNIT TŘETÍ KROK NA CESTĚ ZA NESMRTELNOU FIRMOU?

SPLŇTE HO!!

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek