Jsou ve firmě rozepře?

Zabere to jen 6 min času

7. Očima Zaměstnance

PODŘÍZENÝ A NADŘÍZENÝ

Byl jsem mnohokrát svědkem, kdy se porada změnila v arénu a podřízený a nadřízený byli jako býk a toreador. I když víme, že máme táhnout za jeden provaz, nebo z nedávné minulosti otřepané „v jednotě je síla“. Tento souboj mezi nadřízeným a podřízeným je „síla“, kterou firma ztrácí.

Když se podíváme na skupinu cyklistů, pokud jede jedním směrem, vytvoří hybnou sílu, která je mnohem účinnější než síla jednotlivce, který skupině ujel. Ale když se cyklisté rozjedou proti sobě a narazí do sebe, kam se poděla ta jejich síla – a jednotlivec skupině v klidu ujíždí.

Toto je fyzika, ale věřím, že ji znáte, a nechci Vám říkat něco, co víte. Je to spíše úvod pro další seriál, který připravuji. Protože nadřízený a podřízený do sebe občas narážejí – někdy tak často, že si z toho vytvoří hru – připravil jsem pro Vás pár pohledů podřízeného na nadřízeného a nadřízeného na podřízeného.

Lidé ve firmách žijí v předsudcích ohledně svých kolegů, nejčastější odpovědi na mé otázky začínají slovy „já si myslím“, tento náhled na věci – nebo na lidi okolo nás – nás staví do nevýhody, lepší je začínat slovy „já vím“. Takové odpovědi jsou pro nás základem pro vyřešení jakékoli hádanky, nebo hádky – jak chcete:)

DOMNĚNKY A PŘEDSUDKY ZABIJÍ VZTAH NADŘÍZENÉHO A PODŘÍZENÉHO.

Přinesu Vám pár pohledů podřízených na své šéfy. Sdělí Vám svoje pocity, svízele a motivace. Řeknou Vám to, o čem se jim špatně mluví. To stejné popíšou i nadřízení, takže si můžete udělat obrázek o tom, co se možná odehrává u Vás ve firmě.

Když víte, jak je Vašemu podřízenému, tak se nemusíte domnívat, tudíž je jednodušší mu pomoci. Představte si, že přijdete do práce, asistentka se na Vás podívá a řekne Vám „ta paní na tom přechodě, to byla ale kráva“, „nebojte, Váš syn si tu pětku opraví“, jenže tak to nefunguje. My si do hlav nevidíme.
Můžeme se trefit, ale to je stejné jako když 99letý pan Novák už 80 let sází sportku, protože si potřebuje koupit auto, mimochodem je dnes rád, že má tramvaj zadarmo:).

Naučte se získávat pohledy svých podřízených – Vaše vedení bude mnohem profesionálnější!!!

JAK POSUNOUT SVÉ PODŘÍZENÉ K ÚSPĚCHU RYCHLEJI?

CHCETE UMĚT ZKROTIT I TOHO NEJZUŘIVĚJŠÍHO ZAMĚSTNANCE?

SMĚRUJTE SÍLU CELÉ SKUPINY SMĚREM VEN – NA TRH!!!

BUĎTE ÚSPĚŠNÍ!!!

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!

Držte se!


Josef Orálek