Neslyší už ani na peníze?

Zabere to jen 8 min času

6. Nadřízení a podřízení

JSOU PENÍZE MOTIVACÍ?

No jasně že jsou! A tím bych pro dnešek mohl ukončit svůj příspěvek a mohl bych se jít dívat na televizi. Jenže…
V minulém díle o vztazích šéfů a zaměstnanců jsem se zmínil, že sám jsem udělal pokus – přidal jsem pracovníkům na odměnách a v „pohodlí“ bez snahy jsem čekal, jak se má kapsa bude sama plnit penězi. Víte, co se stalo? Vůbec nic, dokonce se jejich výkon ještě zhoršil.

Nechci Vás odrazovat od snahy lidem dát odměnu, nebo dokonce neodměnit ty dobré pracovníky spravedlivě, to by byla velká manažerská chyba. Jen chci říci, že peníze nemusí být ta největší motivace.

Když se podíváte na vrcholové sportovce, například tenisty, kdy prožívají tu největší radost? Viděl jsem jejich radost, když zvedají nad hlavu pohár. Co se týče jejich pocitů při pohledu na bankovní účet po vyhraném turnaji, nemohu hodnotit, protože jsem zatím s žádným v té chvíli nebyl:), ale proč kvůli penězům tak dřou?

Co je to motivace? Toto slovo pochází z latinského slova motivus – pohyb. Motivace je to, co způsobuje pohyb. To, proč lidé vlastně ráno vstanou a jdou hýbat světem, je motivace.

Máme několik druhů motivace a každý druh motivace je odrazem schopnosti člověka vidět hodnotu svého životního cíle. Nerozumíte? Rád Vám to objasním – hodnotu cíle v životě můžeme definovat jako chtění přispět výsledky své práce sobě, svým blízkým, firmě nebo celé společnosti. Čím větší má člověk motivaci, tím větší skupinu lidí chce svou prací ovlivnit.

MOTIVACE SOUVISÍ SE SNAHOU O DOSAŽENÍ VÝSLEDKU.

Viděli jste někdy člověka, který byl motivován pouze penězi? Jak tomuto člověku záleží na dosaženém výsledku, za který má dostat odměnu? Lidé, kteří jsou motivovaní pouze a jen penězi, nakonec peníze nemají, protože nemají žádný hodnotný výsledek pro ostatní, pro ty, kteří jim mají za výsledek zaplatit.

Je snadné motivovat pracovníka tak, aby jeho výkon stoupal vzhůru, máme na to velmi účinné nástroje. Sama motivace je jedním z nejdůležitějších nástrojů šéfa!

 

CHCETE UMĚT MOTIVOVAT SVÉ PRACOVNÍKY TAK, ABY BYLI VÝKONNĚJŠÍ?

CHCETE ZJISTIT, CO JE TAJEMSTVÍM MOTIVACE, KTERÁ PŘINÁŠÍ VYŠŠÍ PŘÍJMY?

NAUČTE SE MOTIVOVAT JAKO SPRÁVNÝ ŠÉF!

ZVYŠUJTE POMOCÍ MOTIVACE SCHOPNOSTI SVÝCH PRACOVNÍKŮ!

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek