Kdy je ten správný čas dát výpověď podřízenému?

Zabere to jen 5 min času

6. Nadřízení a podřízení

KDY VYMĚNIT PODŘÍZENÉHO? 1 . Část

Na toto téma bylo napsáno mnoho stran, bylo napsáno mnoho pravd a vyřčeno mnoho názorů.
Já sám chci dnes tuto problematiku vyjasnit. Známe různé důvody pro výměnu pracovníka – vyhoření, neschopnost, ztráta loajality, způsobené škody, … jenže toto jsou pouze důvody, toto je pouze vysvětlení výměny.

Existuje jedno rčení „není špatných vojáků, jsou pouze chybující velitelé“, nemusíte s tímto souhlasit, a když už chcete vyměnit kohokoli ze svých řad, udělejte to. Ale existuje ještě jedna důležitá věc, kterou opomíná velitel udělat. To je podívat se na sebe. Pak se diví, že se mu takové situace opakují!

Moje slova si můžete vyložit různým způsobem – můžete si položit otázku. Co mi to ten Orálek říká, co se mi snaží podsunout? Když mám v týmu opilce nebo zloděje – co já mám u sebe změnit? Nemusíte nic, ale položme si jinou otázku. Kdo ho vybral? Jak dlouho už to vím? Odkdy toleruji nespolehlivost?

Pokud vznikne problém se schopností podřízeného vykonávat jeho práci, chybu dělá podřízený, ale čí je zodpovědností jeho náprava. Pokud mají Vaše děti problémy, taky je vyměníte?

K čemu by potom velitel byl? Který vidí neschopnost a pak jednou prostě prohlásí – neschopen, musí z kola ven. Proč takový šéf je?

Nenabádám Vás k tomu, abyste si drželi lidi, kteří pro firmu nejsou prospěšní, ale jen říkám, že vyměnit je někdy zbytečně drahé – napravit je mnohem lepší.

Když si koupíte auto, ono chvíli funguje (to většinou nový pracovník taky), po čase se něco porouchá, auto jede hůř. Teď stojíte před autem a říkáte si, mám si koupit nové, nebo ho opravit? Co zvolíte? To záleží na rozsahu poškození. Jak zjistíte rozsah poškození?

Stejně to funguje u Vašich chybujících podřízených. Viděl jsem ve firmě, že byl propuštěn perspektivní člověk z obchodu jen proto, že v té chvíli nepracoval tak, jak měl. Nikdo se nezabýval tím, co se stalo, která součástka je chybná – byl propuštěn. Firma už tak výkonného pracovníka nenašla, dnes živoří.

Nevytvářejte si další náklady výměnou pracovníků a nenechávejte je neschopné, napravte je!!! Ale musíte si odpovědět na otázku. Chci ho napravit – stojí mi to za to? JE TO NA VÁS…

Existuje způsob, velmi jednoduchý, velmi levný, jak napravovat své pracovníky!!!

CHCETE MÍT ODDANÉ A PRODUKTIVNÍ ZAMĚSTNANCE?

CHCETE UMĚT NAJÍT PŘÍČINU CHYB SVÝCH PODŘÍZENÝCH?

CHCETE UMĚT POMOCI SVÝM PODŘÍZENÝM?

VY, CO SI TROUFÁTE, ZAVOLEJTE TEĎ A SPOLEČNĚ SE DO TOHO PUSTÍME!!!


Držte se!


Josef Orálek